2015.03.03. 11:04

Tisztelt Kütyüdoktor!

Adott egy '99-es, ezres Swift, amiben van egy LG LAC2900RN tipusú autórádió AUX bemenettel. Arra gondoltam, hogy telefonról (Galaxy ACE 3) hallgatom a zenét és az AUX bemeneten keresztűl összekötöm a rádiót és a telefont egy 3,5"-ös jack csatlakozóval. A dolog működik is, azzal a szépséghibával, hogy a hangszórókból folyamatos fütyülő hang hallatszik, ami a gázpedál lenyomásával arányosan hangosodik.

Egy kis túlzással élve, olyan a hang, mintha turbó lenne az autóban. A kábel kihúzásával a hangjelenség megszűnik. Van valami ötlete, hogy mi lehet a hiba? Zavarszűrő, vagy valami más?

Kőszönöttel: Béla

Gondolom, csak akkor van zavar, ha a telefont is tölti, és töltés nélkül zavarmentes. Ha nem, akkor rossz a rádió.

Ha csak töltéskor jelenik meg a zavar, akkor földhurok alakul ki, amit úgynevezett RCA zavarszűrővel lehet megszűntetni, meg egy kis szerencsével. Igen, sajnos szerencse is kell, mert a zavarszűrés roppant babrás folyamat, nincs rá kialakult és bevált módszer.

Érdemes ellátogatni egy HIFi-vel foglalkozó szervizbe, nekik (nekünk) van mindenféle zavarszűrőnk, amiből lehet próbálkozni. Az RCA zavarszűrő nem más, mit egy tarfó, ami leválasztja a hangfrekvenciás testet és így próbálja megszűntetni a kialakult potenciálkülönbséget. Ez persze nem mindig jár eredménnyel. Otthon nem hiszem, hogy rendelkezésre állna több féle zavarszűrő, vásárolni pedig költséges lenne mindenből egyet, ezért ajánlom inkább a szervizt, nekik van és csak azt kell fizetni, ami használ is.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu