Zajcsillapítás a Swiftben

2015.03.17. 11:27

Tisztelt Kütyüdoktor!

Egy 1996-os suzuki Swift 1.3 benzines ferdehátú 3 ajtós kocsinak hogyan tudnám csillapítani a műszerfal zaját? A válaszait előre is köszönöm!

Üdv: Pisti

A rezgéscsillapítás időigényes feladat, de igen jó eredményt lehet elérni vele. Ha csak a korból adódó zörejeket kell elnémítani, akkor finom ütögetéssel be kell határolni a zajforrást, majd pótolni a rögzítő patentot, vagy egyszerűen szivacsdarabokkal tompítani a mozgó alkatrészt vagy a patent lötyögését. A nyöszörgések, amiket két műanyagelem mozgása kelt, vagy rögzítetlenségből fakad, vagy egy kis műszerfal ápolóval (szilikonos) megoldható.

Ha az autót túl hangosnak ítéljük és ez a hang nem az elemek rögzítetlenségéből adódik, hanem a jármű konstrukciójából, akkor is van megoldás, de ehhez egy kicsit költeni is kell. Az autó nagy lemezfelületből áll, ami a rezgéseket felerősíti, mint egy hatalmas membrán, valamint a motor és a futómű zaja könnyen átjut a vékony lemezen. Léteznek zaj és rezgéscsillapító anyagok, amik nagy eredménnyel tompítják a külső zajt.

A nagy lemezfelületre egy kátránylaphoz hasonló ragacsos lapot kell ragasztani, ami lefogja a lemez tehetetlenségét, így az nem közvetíti a rezgést. A legnagyobb ilyen felület a tetőlemez és a jármű padlólemeze, de sok rezgést közvetít az ajtóborítás is. Könnyen ellenőrizhető a csillapítatlanság, ha megkopogtatjuk a tetőt vagy az ajtó oldalát, ilyenkor egy üres olajoshordó kongó hangját hallhatjuk. A gyárilag csillapított lemez csak egy tompa koppanó hangot ad. A műszerfal alatti tűzfal bár nagyon nehezen hozzáférhető, de víztaszító, zárt cellás szivacsborítással rengeteg hangot tarthatunk távol. Ugyan ilyen anyaggal lehet a szőnyeg alatt elnémítani a futómű és egyéb menetzajt. Ha a szivacsos csillapítóanyag alumíniumborítású, akkor a hőmegtartás is növelhető, az autó hamarabb melegíti a belső teret és tovább megtartja a meleget. Több cég gyárt ilyen zajcsillapító anyagokat, amik nem annyira olcsók, de az autó belső zaját töredékére csökkentik. Nem helyes megoldás polifoamot vagy egyéb, nem autóipari anyagot használni, mert nem tűzállóak és nem víztaszítóak. Egy polifoammal bélelt autó csöndes lesz, de hamar el is korrodál.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu