Nem világít se az ajtóban se a csomagtartóban a világítás

2015.08.28. 11:21

Tisztelt Kütyüdoktor!

2003-as évjáratú VW Golf 4-esbe cseréltem az ajtók világitás égőit, és a csomagtartóban is, de sajnos még így sem "üzemel" a világításom. Mi lehet a probléma? Kötéssel lehet a baj, vagy valami biztosíték "kütyü"?

Köszönettel : Csipi

Elsőként a biztosítéktáblában ellenőrizném a biztosítékot. A tábla tetejében és az autó könyvében is jelölve van, hogy melyik biztosíték tartozik a belsővilágításhoz. Ha nincs meg, az sem baj, akkor végig kell nézni az összes biztosítékot. Az ellenőrzéshez használjon próbalámpát.

Ha jól értem, akkor a csomagtartóban és az utastérben is sötét honol, így a nyitásérzékelő kapcsolóra nem gyanakodnék. A nagyobb baj akkor lehet, ha a biztosítékok jók, és mégsem ér el az izzóig az energia. Ebben az esetben valami nagyobb baj leledzik, mert valahol megszakad a kábel.

Okozhat ilyet lakatosmunka eredménye, de ennek keresését inkább szakemberre bíznám. Ha volt karosszériajavítás és elégtek, vagy eldörzsölődtek a vezetékek, azokat mindenképen cserélni illik. A csak szigetelőszalagos felújítás nem jó, mert a sérült kábeleknek nem csak a szigetelése, a keresztmetszete is csökken, így már ugyanannyi áram szállításakor melegszik, ami ismételt meghibásodáshoz, szélsőséges esetben tűzhöz vezet.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu