Nem zár a központi zár

2016.03.30. 17:51

Tisztelt Dr!

Subaru Impreza kombi 1,5 benzines, 1498 cm, 77 kW, 2007-es évjárat. A központi zár se kulccsal, se táviránytóval nem működik. Kulcs csak a vezető ajtót nyitja-zárja. Belülről a vezető ajtó paneljáról működik minden zár. Műszerfalon a piros kulcs villog állandóan, ha nincs a kulcs a gyújtáskapcsolóban.

Köszi a jó tanácsot!

Jól értem, akkor a belső gomb minden ajtót nyit és zár, de sem kulccsal, sem távkapcsolóval nem működik. Feltételezem, hogy eddig működött, mert, ha nem, akkor nincs vezérlő az autóban és a kapcsolók direktben kapcsolják a motorokat, vagy lekötötték a vezérlést. Ha működött, csak elromlott.

A motorokat egy elektronika vezérli, feladata, hogy bemeneti jelre a motoroknak 1,4mp idejű és megfelelő polaritású 12V-os jelet adjon. Zárásnál egyik irányba, míg nyitásnál a másik irányba. Két bemente van, általában negatív vezérléssel. Ha az egyikre kap vezérlőjelet, akkor nyitást ad a motoroknak, ha másikra, akkor zárást. Az első ajtó motorjaiban, de lehet, hogy csak a bal elsőben, ez típusfüggő, van egy kapcsoló, ami az elektronikát vezérli. Ezt a kapcsolót fordítjuk át, amikor kulccsal nyitjuk, vagy zárjuk a zárat. Ugyan erre a vezérlőszálra van kötve a távirányító és a belső kapcsoló is.

Ha a motorban lévő kapcsoló meghibásodik, akkor nem tudjuk vezérelni a zárakat a nyitást és/vagy zárást. Ha az ajtóba bemenő kábel megtörne, elszakadna, mondjuk az ajtó átvezetőben, akkor is ez lenne a jelenség. A távkapcsolóról ugyan úgy működne, mert az közvetlenül az elektronikára van kötve. Ha az ajtókapcsoló elállítódna és folyamatosan zárás vagy nyitás jelet adna, akkor a központizár is folyamatosan visszazárna vagy visszanyitna. Mivel sem a távkapcsolóról, sem az ajtóról nem megy, így vagy az elektronika romlott el, vagy le lett kötve ez az opció.

Ha Önnél soha nem működött, és volt előző gazdája a járműnek, akkor lehet, hogy lekötötte, mert van, aki nem szereti, nem bízik a központizárban. Meg kell keresni a központizár elektronikáját és ellenőrizni a bemeneteket. Egy próbalámpán keresztül közvetlenül is vezérelhető. Kibontva mérhető, hogy az ajtóból eljut-e a jel, és, ha nem, akkor kereshető visszafelé, hogy hol vész el. Az elektronikát nem érdemes javítani, egy új, univerzális bekerülési ára lényegesen olcsóbb, mint a műszerész óradíja. Természetesen szívesen segítünk a javításban.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu