Szerelhetek fel ledes menetfényt?

2016.04.25. 17:57

Kütyüdoktor profibővítés!

Kicsit felokosítottuk a Kütyüdoktor rovatot új világítástechnikai szakértőnkkel, a Lumendoki minden világítástechnikai kérdésre szívesen válaszol. Ha kérdeznél, ugyanúgy a Kütyüdokinak tedd fel a kérdést, el fog jutni hozzá, legyen szó LED-ről, xenonról vagy halogénről, műszaki előírásokról, kínai gagyitól a német csúcstermékig.

Kedves Kütyüdoktor!

Ledes nappali menetfényt lehet-e olyan autóra tenni, amelyen gyárilag nem volt? Hogyan szabályos a felszerelése? Ledcsík a lámpatestbe?

Köszönettel,

T. Márk

Kedves Márk!

Igen, lehet. Felszerelésnél a képen látható távolságokat tartsd be. A meglévő lámpádba nem szerelhetsz bele semmilyen LED szalagot, mert az nem biztosítana szabványos megvilágítási képet. Ugyanígy nem cserélheted például ki a ködlámpa-izzódat LED fényforrásra, mert az nem úgy világítana (fényáram, vetítési kép, stb), ahogy egy nappali menetfénynek kell világítania. A felszerelt legális nappali menetfény létét nem kell feltüntetni a forgalmi engedélyben és természetesen le sem kell újból vizsgáztatnod az autód a felszerelés után. Ha szabályokat betartod, nem lehet gondod igazoltatáskor, műszakin. Fontos, hogy a menetfény-szett automatikus működésű legyen, az autó világításakor kapcsoljon ki.

Termékminőség kapcsán gyakorlati javaslatunk, hogy nem az a lényeg, mit mondanak, hanem az, ki mondja. A legutolsó karácsonyfaizzóra is ráhazudják Neked a szabványos jelöléseket, ha cserébe megveszed. Nyilván Te is láttál már közúton kéken világító, kacsingató nappali menetfényes autókat, melyek gazdája megfizette helyetted a bohócadót. Azt javasoljuk, hogy csak és kifejezetten autóipari világításgyártók termékeit (GE / Tungsram, Hella, Osram, Philips) vásárold meg, olyan helyről, ahol garantáltan eredetit kapsz. Az ilyen termékek ugyan drágábbak (nagyjából egy tank benya ára alatt kapsz professzionális terméket), mint a sárkányos szutyik, cserébe viszont a lökhárító kifúrása után hat hónappal nem fognak Neked glimmlámpaként funkcionálni, hanem várhatóan autód teljes élettartamát kiváló fényminőség mellett végigkísérik.

Üdvözlettel: Lumendoki

Ui: ha szeretnéd egy kicsit az agysejtjeidet pusztítani, íme a vonatkozó jogszabályok részletei:

A már forgalomba helyezett járművekre nappali menetjelző lámpa felszerelésének lehetőségét és felszerelésének követelményeit a közúti árművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (lV. 12.) KöHÉM rendelet határozza meg.

A 6/1990. (lV. 12.) KöHÉM szerint, idézve:

,,55/A. § (1) A gépjárművet fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával.

(2) A nappali menetjelző lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki.

55/B. § (1) A gépjárműre csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetjelző lámpát szabad felszerelni.

(2) A nappali menetjelző lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni:

a) az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet

b) az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.

(3) A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják. "

A nappali menetjelző lámpának a 87. számú ENSZ-EGB előírás (R87) szerint kell jóváhagyottnak lennie, a világítóberendezés a kategóriája ,,RL". A megfelelőséget tanúsító jelöléseknek magán a lámpán is szerepelnie kell.

Ha a nappali menetjelző lámpa egy másik kategóriájú lámpával egybeépített, akkor ügyelni kell arra is, hogy egy másik előírásnak való megfelelés ne változzon.

A 6/1990. (lV. 12.) KöHÉM rendelet 37.§ (1) szerint, idézve:

,,37, § (1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged."

A járműre szerelhető összes világító és fényjelző berendezés követelményeit a 6/1990. (lV. 12.) KöHÉM rendelet 37-71.§ írja elő.

A már forgalomba helyezett jármű a követelményeknek megfelelő nappali menetjelző lámpával történő felszerelése nem von maga után külön engedélyezési eljárást a 5/1990. (lV.12.) KöHÉM rendelet előírásai alapján.

A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (lV.12.) KöHÉM rendelet 2.§ (3) szerint, idézve:

,,(3) Nem minősül átalakításnak

a) olyan tartozéknak a járműre történő felszerelése, amelynek felszerelését a 6/1990. (lV. 12.) KöHÉM rendelet előírja vagy megengedi