Esőben csipog a tolatóradar

2016.05.27. 11:25

Tisztelt Kütyüdoktor,

Peugeot 308 SW autómban utólagos tolatóradart épített be az előző tulajdonos. Napos tiszta időben szépen teszi a dolgát, akkor és úgy csipog ahogy az adott hely megkívánja.

Viszont esős időben (télen fagyos reggeleken is) össze vissza csipog, nem ritka, hogy folyamatosan sípol holott közel-távol nincs semmilyen akadály ami ezt indokolná. Mi lehet a probléma oka? Kontakt hiba? Rossz minőségű radar került volna beépítésre? Merre érdemes indulni a hiba kiderítésével?

Köszönettel: Miklós

Nagy valószínűséggel a fej fegyverzetei között megáll a víz. A radarfej két részből áll, ha közelről megnézi a közeső és a külső kerek rész között van egy szigetelőréteg, szilikongyűrű vagy csak légrés. Ha az elválasztó, szigetelő rész nedves lesz, akkor a radar ezt a nedves réteget érzékeli, így összevissza, vagy folyamatosan sípol. Sajnos a gyengébb minőségű radaroknál előfordul a jelenség. Első körben fújja be vékonyan szilikonnal a fejet, természetesen kitakarva, hogy az autó többi része ne kapjon belőle. A vékony szilikonréteg talán bejut a radarfej szigetelésének réseibe és víztaszító hatása miatt megakadályozza a nedvesség bejutását, így esőben is működik majd a szerkezet. Könnyen ellenőrizheti, csak meg kell locsolni a radarfejeket. Ha sikerül, akkor jó, ha nem, abban az esetben cserélni kell a szettet.

A csere sajnos az esetek többségében óriási probléma, mert a gyengébb minőségű radarfejek nagyméretűek, így az új fej átesik a lyukon. Ilyenkor kell egy jó esztergályos ismeretség, aki esztétikus közgyűrűt készít a fejeknek, de ilyen természetesen csak keveseknek van.

Sokszor kérdezik ügyfeleink, hogy mennyivel rosszabb a párezer forintos tolatóradar. Sokkal. Mint ez a példa is mutatja működése hagy némi kívánnivalót, de ha baj van a csere sem egyszerű. A radarfejeket be kell fúrni a lökhárítóba és a lyuk az lyuk marad. A szerelésnél le kell venni a lökhárítót, ami magas munkadíj vonzattal bír. Ha végig gondoljuk, akkor egy ilyen beavatkozáshoz csak megbízható terméket választunk, mert, azzal nincs baj, de, ha lenne, akkor van hozzá cserealkatrész. Egy egyszerű radarfej sérülésnél, mert ez előfordul, elegendő csak a sérült fejet cserélni, nem kell az egész szettet és nincs probléma a mérttel sem.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu