Menet közben mi adja az áramot?

2016.12.14. 15:57

Kedves Kütyüdoki!

Kollégámmal azon tanakodunk éppen, hogy menet közben mi szolgáltatja az áramot az autóban lévő elektromos eszközöknek. Álló helyzetben egyértelmű az akku. De mi van akkor, ha mondjuk egy parkolóban, járó motorral nekiállok zenét hallgatni? Komolyabb hifi van a kocsimban, aminek része egy mélyláda is.

Az ő kocsijában gyárilag van mélyláda. Szerinte áramfelvételtől függetlenül a generátor szolgáltatja, amire a rendszereknek szüksége van. Szerintem viszont a generátor nem képes ilyen gyorsan alkalmazkodni például egy komolyabb basszusnál, így szerintem ilyen esetben is az akksi szolgáltatja a kraftot, amit folyamatosan tölt a generátor. Hol az igazság? Köszi előre is.

Üdv, Laca

Kedves Laca!

Bár alapjáraton is mérhető egy autónál a töltés, de ez elhanyagolható egy közepes teljesítményű fogyasztó esetében is, egy nagy zenénél nem is említhető. A valóban értékelhető töltés csak 1000-1200-as fordulatnál jelenik meg, így a parkolóban, alapjáraton hallgatott zenét az akkumulátor szolgálja, ami egy idő után szépen lemerül és leáll a motor.

Régen, az autóhifi hőskorában a versenyzők, a lehető legolcsóbb megoldásként leesztergáltattak a generátor ékszíjtárcsájából, így a kisebb átmérő miatt alapjáraton többet forgott a generátor és így biztosított volt a töltés. Persze a többség akkor is álló motorral zenélt egy meglehetősen robosztus tápegységről, ami jelentős anyagi befektetéssel járt. A komolyabb basszus, ami időpillanatban komoly áramfelvételt jelent, még akkor is probléma, ha az autó motorja magas fordulatszámmal forog és a töltés a legjobbat hozza ki magából.

Az autó rendszer nem alkalmas hirtelen áramfelvétel kiszolgálására, erre találták ki a kondenzátort, amit közvetlenül az erősítő mellé kell szerelni a lehető legrövidebb és legvastagabb kábellel. Bár a kondenzátor kevés energiát tud tárolni, de azt nagyon nagy sebességgel szolgáltatja, így a kellő pillanatban kisegíti a lomha akkumulátort. Visszatérve az alapjárati töltéshez, nagyon sokan ismerik a jelenséget, amikor a keveset és városi, csúcsforgalomban használt autójuk rendszeresen lemerül. Ennek az az oka, hogy az alapjáraton forgó generátor megközelítőleg sem tölt annyit, mint amennyit elhasznál az autó. A forgalomban araszolva szól a rádió, megy a fűtőventilátor vagy éppen a klíma, világítanak a lámpák és ez olyan mértékű fogyasztás, ami egyre csak merít.

A válaszom, hogy a parkolóban, alapjáraton forgó motor esetén a hallgatott zene energiáját az akkumulátor szolgáltatja, függetlenül a mélyhangoktól. A hirtelen, nagy intenzitású basszust szintén az akkumulátor látja el, de lomhaságából adódóan gyengén, ami a basszusok torzulásában jelentkezik, dinamikájuk csökken, amin jelentősen javíthatunk egy kondenzátor alkalmazásával, de ettől csak a sebesség változik, energia nem képződik.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu