Modernizálnám az Astrát

2017.05.13. 16:48

Szia Doki!

2009-es Opel Astra H kocsim gyári audió rendszerének tudását szeretném picit bővíteni. Jelenleg egy CD30-as fejegység van az autóban, gondolkodtam egy CD30 mp3 beszerzésén, de nem szeretnék optikai lemezekkel szórakozni. Zenét inkább Spotify-on keresztül hallgatnék mobilról (iPhone). Idáig a Dension termékeket nézegettem, jó lenne ha a telefon kihangosítása is meg lenne oldva. Esetleg valami más alternatíva?

Köszönettel: Zoli

Kedves Zoli!

Lehetne toldani a gyári fejegységet modulokkal, de inkább ajánlom a cserét. Amiről le kell mondani, az a gyári kijelzőn megjelenő rádiófunkció, de ennek nincs nagy jelentősége, hiszen az utólagos rádiónak van kijelzője, a gyárin pedig megmarad a dátum és idő.

Egy DIN méretű készülék is szerelhető a gyári rádió helyére, ami Bluetooth kompatibilis példányai már 29 900 Ft-os fogyasztói ártól kaphatók. Ez az összeg alul marad bármelyik kiegészítőmodul árán, amit a gyári rádió kiegészítésére, bővítésére tudnék ajánlani. Választhat dupla DIN méretű, pl. Pioneer FH-X730BT készüléket, ez kihangosítja a telefonbeszélgetést, a telefonon tárolt zenét és akár a Spotify-t is, ahogyan az előbb említett egy DIN méretű fejegység is teszi.

A gyári rádióhoz képest összehasonlíthatatlanul jobb a hangja és minden szolgáltatása. A kormánytávirányító használatához plusz modult szükséges vásárolni, ami teljes értékűen csatolja a készülékhez a gyári gombokat. Ha egy picit megtoldjuk a ráfordítandó összeget, akkor kiváló választás lehet a Pioneer MVH-AV290BT. 6,2 inch képátlójú készülék utolérhetetlen hangparaméterekkel. Azon kívül, hogy akár tolatókamerát is köthet hozzá, érintőképernyős, látványos és az autó hátsó hangszóróit mélysugárzóként is tudja hajtani. Ez a funkció óriási előrelépést jelent hangminőségben, mivel a kiadott mélyhang paraméterezhető, állítható a vágás frekvenciája, az intenzitás és még basszuskiemelés is alkalmazható, ha a hangszórók kibírják. Természetesen kihangosítja a beszélgetést, lejátssza a telefon hanganyagát, játszik USB eszközről, tölti a telefont és van AUX bemenete. Nem ajánlom a gyári rádió bővítését, mert gazdaságtalan és a hangminőségben semmi javulást nem hoz magával.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu