Nyomkövetőt az autóba

2017.07.27. 15:20

Üdv Doki!

Mostanában sokfelől hallom ismerős körökben, hogy 10 000-15 000 Ft-ért kapható GPS nyomkövetők milyen remekül működnek. Ami 15 évvel ezelőtt százezres tétel volt az autóvédelem királykategóriájában, az ma már a töredékéért elérhető. Azokra a nyomkövetőkre gondolok amikbe bele kell rakni egy SIM kártyát majd usb-n keresztül feltöltjük őket és 1-1.5 hónapig elvannak mondjuk a pótkeréköbölben. Telefonos alkalmazáson keresztül lehet a kütyüvel kommunikálni akár hívással, akár sms-el. Pontos helymeghatározást, megtett útvonalat és élő adatot is tud közölni.

Számomra ez túl szép hogy igaz legyen, de a saját szememmel látom hogy működik, a Youtube is tele van ilyen tesztekkel. Az elmélet szerint ha elkötik az autót csak meghatározom magam a helyet, odamegyek a kulccsal és hazaviszem az autómat. A töketlen rendőrséget meg ki is lehet hagyni a dologból. Mi a véleményed ezekről a kütyükről? Ha csak feleannyira jók mint amilyennek beállítják őket akkor is megérik az árukat, vagy csak a placebó ad egyfajta biztonságérzetet?

Kedves Kérdező!

Az, hogy valamit hirdetnek a neten, és van hozzá videó a nagy videómegosztón, még semmit nem jelent. Én személy szerint egy karácsonyi videón átmentem a falon. Ezeknek az eszközöknek nem az autóvédelemben van a felhasználási területük. Az általam látott kipróbált szerkezetek hellyel-közzel működtek. Helymeghatározásuk nem nevezhető pontosnak, vételképességük gyenge.

Ha házikedvencünk nyakába akasztjuk és kutyusunk elkóborol, kiváló megoldás, hogy tudjuk, merre kell kiabálni. Ha autóban használjuk, akkor becsapjuk magunkat, erre szoktuk mondani, hogy hamis biztonságérzetet ad. Létezik GSM/GPS pager, ami természetesen drágább, hiszen az alkatrészei és szoftvere mind megbízhatóbbak, pontosabbak, áramköri megoldása lényegesen több szempontot tart szem előtt.

Egy autó védelmét sajnos nem lehet megoldani párezer forintból, sem hazánkba, sem Kínában. Egy védelmi eszköz kiváló vételképességgel rendelkezik, hogy a jármű belső teréből is pontos adatot tudjon szolgáltatni bármikor, bármilyen körülmények között, télen a hideg, párás időben és nyáron az elképzelhetetlen melegben is. Egy esetleges éles helyzetben a pozíción felül jó, ha információnk van a jármű sebességéről, a GPS vétel minőségéről és nem árt, ha le is tudjuk állítani a mozgó autót.

Csak pozíció, az nem jelent semmit, hiszen ki tudja, hogy hol fog megállni, a szomszéd utcában még utolérhetjük, de mi van, ha az országhatárig meg sem áll, addig nem futhatunk utána, autóval meg nem üldözhetjük, mert pont azt lopták el. Az ember mindig elcsábul az árak miatt, de magamat ismétlem, nem a valós termék drága, hanem azon kell elgondolkodni, hogy a párezer forintos hogyan lehet annyira olcsó. Az a gyártó, aki a piac többi résztvevőjéhez képest nagyságrenddel olcsóbban tudná előállítani a készüléket, nem adná olcsóbban, hanem többet keresne rajta. Miért tenné tönkre saját üzletét és tékozolná el fillérekért tudását? Az Ön által említett eszközök másra valók.

Üdvözlettel, Kütyüdoki –www.duett.hu