A fejegység a bekötést követően nem kapcsol be

2017.12.17. 10:13

Tisztelt Kütyüdoktor!

Nemrégiben vásároltam egy Pioneer MVH-S300BT típusú fejegységet egy 2003. december havi (már nagy lámpás) Fiat Puntóba. Beszerelést követően (használva a rádióhoz mellékelt ISO csatlakozót) a rádió nem akar bekapcsolni (gyújtást természetesen kapcsoltam). Először azt gondoltam hogy gyári hibás a készülék, vissza is vittem majd kihoztam egy másik ugyanolyat, azonban ennél is ugyan ez a jelenség.

Azt észre vettem, hogy a fejegységhez tartozó csatlakozó sarui nem teljesen passzolnak az autóban lévővel (fejegység ISO kábelnél a piros vezeték a fekete mellett van, az autóban viszont kettővel a fekete alatt). Elképzelhető, hogy hozzá lett piszkálva a gyári bekötéshez az autóban, vagy szükséges lenne vennem egy másik konkrétan ehhez az autótípushoz való ISO kábelt? Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel: László

Kedves László!

A netről le tudja tölteni az ISO szabványos bekötését és eszerint rendezni kell a csatlakozó érintkezőit. A kis saruk kiszedhetőek, van hozzá célszerszám, de óvatosan egy hústűvel vagy kis csavarhúzóval is megoldható. Mielőtt csatlakozót cserél, kérem, ellenőrizze le még egyszer, mert nem látom okát, hogy bárki is felcserélje a csatlakozó érintkezőit.

A test, a csatlakozó sarkában található, fölötte az ACC, azaz kulcs utáni áram vezetéke van, az állandó áram a test mellett kettővel található. Mivel az ISO szabványt kétféleképpen értelmezi a világ a két áram lehet fordítva, de ez meghibásodást nem okoz, csak helytelen sorrend esetében a rádió a gyújtás levétele után elfelejti a beprogramozott funkciókat, adókat. Emiatt a rádiógyártók a csatlakozón cserélhetőre készítik az állandóáram és a kapcsoltáram vezetékét.

Ellenőrizze, hogy ezt a két csatlakozót összedugta-e, mert, ha elkerülte figyelmét, akkor tápfeszültség hiányában nem kapcsol be a rádió. A Pioneer esetében érdemes megjegyezzem, hogy az elmúlt harminc év alatt egyetlen gyári hibás készüléket sem láttam és ez igaz minden igazi autó HiFi márkára, Alpine, Kenwood, Clarion…

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.