Nem kapcsol le a beltérvilágítás

2018.01.12. 16:19

Kedves Kütyüdoktor!

Az autóm beltér világítása nem kapcsol le az ajtó bezáráskor. Műszeres mérés alapján ajtó csukásra csak lejjebb esik a feszültség. Mi lehet a probléma?

Üdv, Zoltán

Általában az ajtónyitást érzékelő kapcsoló kopása okozza az ilyen problémát, de lehet vezeték, ami testre ér és lehet a belsővilágítást késleltető elektronika hibája is. Ha van utólag szerelt riasztó az autóban, ellenőrizze, hogy a motortér nyitásérékelő kapcsoló jó-e. Ez az egyetlen utólag szerelt kapcsoló és, ha a szerelő nem volt lelkiismeretes, akkor összekötötte az ajtókapcsolók vezetékével és azokkal együtt ez a kapcsoló is vezérli a belsővilágítást.

Ellenőrizze egyenként az ajtókat, hogy becsukott állapotban a kapcsoló valóban benyomódik-e. Ezt általában csak mérni tudja, mert több autótípus esetében a kapcsoló a zárban van, így egyszerűen benyomni nem lehet. Meg kell keresni az adott ajtókapcsoló vezetékét és rámérni. Ha volt sérülés az autón, netán lakatosmunka, akkor azon a környéken kell keresni, ahol dolgoztak rajta. Sajnos sok esetben a lakatolás közben megégetik a vezetékköteget, esetleg odacsípik az összeszerelésnél.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu