Eredeti Android Auto a Guglitól

2018.04.07. 10:41

Kedves Doki!

Olvastam és sajnos személyesen is tapasztaltam, hogy az Android Auto nem érhető el a Google Play áruházban Magyarországról.

Próbáltam ügyfélkapcsolati elérhetőséget találni a Google-nél, nem sok sikerrel, illetve az Opel Magyarországi márka képviseletét is megkerestem ezzel a problémával. Nem nagyon értették mit akarok és miért pont tőlük. (Érdekes beszélgetés volt, de ez egy másik történet az ügyfél élményről.)

Ti tudjátok-e, hogy a Google mi alapján dönti el, hogy hol lehet használni az alkalmazást és az autógyártók miért nem lépnek ez ügyben? (Gondolom, nem Opel specifikus a probléma.)

Üdv: Zsolt

Kedves Zsolt!

Mint mindent, az operációs rendszer felhasználását is szerződések szorítják keretek közé és a forgalmazott, valamint forgalomban lévő autók darabszáma nem üt meg olyan mértéket, hogy egy szerződést megérjen az autógyárnak erre a kis országra.

Ezt érezhetjük sértőnek, mert minket érint, de ettől még igaz. Opel esetében nem vagyunk jók, nem találkoztunk még a problémával, de Suzukival már megoldottuk. Nem tettünk mást, mint sok fórumot végigolvastunk és volt autó, amin tesztelhettünk. Hivatalos magyar verzió hiányában a Bosch Open Source szoftver segítségével frissítettük a gyári fejegységet.

Azt is megtudtuk, hogy csak Android 5.0, azaz Lollipop, vagy annál újabb telefon szoftverrel lehet kommunikálni. Elég valószínű, hogy Opel esetében is ez lesz a járható út, de ez csak gondolat, mi nem teszteltük. Védelmembe venném az Opeles és minden egyéb márkában dedikált szerelőkollégámat.

Az autó szórakoztató rendszerét általában nyűgként megkapják az autóvillamossági szakemberek, hiszen az áram az ő asztaluk. Ha kapnak is képzést a rendszerről, az hamar elévül, mert rohamléptekben frissül az Android és mellette az iOS operációs rendszer. Ismernie kéne és naprakésznek lenni abban, hogy a telefon szoftverének változása hogyan hat az autóban futó szoftver működésére, kompatibilitására.

Ez egy olyan terület, ami vagy nagyon foglalkoztatja az adott szerelőt és hobbiként követi, teszteli, próbálja vagy lemarad, mert ezen dolgokkal az autógyár szinte semmit nem foglalkozik. Ez egy külön szakma, amit a számítástechnikai ismeretekből és a telefonszerelésből gyúrhatnánk össze.

Mivel ügyféloldalról sem jelentkezik akkora igény, még rutint sem szerezhet a szerelő. Ami kérdés jelentkezik egy forgalmazónál, az számszerűen kevés és udvariasan el lehet hárítani. Ez a gyár feladata lenne, a központi honlapján szerepeltetnie kéne a használat műszaki feltételeit és azt naprakészen hozzáférhetővé tenni minden felhasználó számára. Egyszer így lesz, de még várni kell rá.

Aki kihasználná a rendszer szolgáltatásait, annak marad a fórumozás a világ minden nyelvén és megtalálja, hogy valaki, valahol mire jött rá, amit persze a gyár tudott, csak nem mondott. Keresse meg a gyári fejegység gyártójának honlapját, a szoftverfrissítés lehetőségeit, de kerüljön minden, nem hivatalos megoldást, módosítást. Egy szoftverfrissítéssel teljesen használhatatlanná teheti rendszerét, legyen óvatos.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu