Erőtlen a hátsó ablaktörlő

2018.05.12. 15:30

Kedves Kütyüdoktor!

Egy 2008-as évjáratú Hyundai i30 1,6 Crdi kombiról van szó. A közelmúltban jött elő az a probléma, hogy a hátsó ablaktörlője nem működött, kapcsolásra nem reagált. A motorja sem adott semmi hangot.

Az én tudásom legfeljebb a biztosíték ellenőrzéséig terjed ki, de azzal minden rendben volt. Irány a szerviz. Ott megnézték, jelezték, hogy a motorja tűzforró, és minden bizonnyal megadta magát. Lehúzták róla a tápvezetéket, nehogy esetleg meggyulladjon. Már útközben vettem észre, hogy a szervizből úgy jöttem el, hogy a törlőkar nem volt egészen a véghelyzetben. Mivel kézzel azt nem lehet mozgatni, ezért próbaképpen visszadugtam a vezetéket a motorra, és lőn csoda: beindult.

Most azonban, néhány nap elteltével azt vettem észre, hogy az újraéledés utáni állapotához képest annyira elgyengült, hogy alig bír megmoccanni. Töröl, de láthatóan kínlódik. Melegedést azóta nem tapasztaltam. Furcsa hangja sincs. Arra gyanakszom, hogy esetleg a mechanikával lehet valami, valami szorul. Szerinted ez lehetséges? Vagy létezhet egy villanymotornál olyan köztes állapot, hogy ennyire legyengüljön? Feleslegesen nem szeretnék másikat venni. Melyik irányba induljak el?

Tanácsodért előre is köszönettel: Csaba

A melegedő motor lehet hibás, de melegedhet a megszorult mechanikától is. Ha a motor lenne hibás, az nem javul meg egy kis időre, de a szorult mechanika dolgozhat egy kicsit, majd ismét beékelődve leterheli a motort. A mechanika szorulására gondolok, amit a tengely kopása okoz.

Javítani lehet, de nem nagyon érdemes, az igazi megoldás a csere. Az ablaktörlő karján a víz végig csorogva a tengelyhez jut, ami keveredve porral erőteljes igénybevételnek teszi ki a tengelyt és a csapágyat. Szétszerelve meg lehet tisztítani, újra kenni, de a csapágyazás ettől még kopott marad, cserélni nem lehet, így a művelet csak időhúzás nem felújítás.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu