Egyre kevesebb ajtót nyit a központi zár

2019.01.19. 08:06

Üdvözletem!

2001-es évjáratú, 5 ajtós Civicem eddig jól működő, kulcsos központi zárja kezdi megadni magát: először az anyósülés ajtaját nem nyitotta és zárta, most már a mögötte lévőt sem. Próbálja megemelni a gombot, de az csak mocorog egy kicsit majd semmi, marad lenn. Mit lehetne tenni, mert kisbaba szállítása miatt így elég nehézkes az élet.

Köszönöm a választ!

Nem jellemző, hogy központi zár motor meghibásodjon, inkább a zárszerkezet szorulására tippelnék. Mindenképpen le kell venni az ajtókárpitot, megmérni, hogy a motor megkapja-e a vezérlést és ellenőrizni, hogy a zárszerkezet könnyedén mozog.

Ha nem kapja meg a működéséhez szükséges jelet ( 12V, 1,4 másodpercre), akkor meg kell keresni a kontakthibát visszafelé indulva a vezetékeken.

A rendszer egyetlen gyengének ítélhető pontja az ajtóátvezető, ahol az ajtóban lévő kábelek átlépnek a karosszériába, itt felléphet kontakthiba. Ami valószínűbb, hogy a zárszerkezet szorul és a motor már nem bírja leküzdeni a megnövekedett mechanikus ellenállást.

Idővel a kenőanyagok kiszáradnak, megfogyatkoznak, ilyenkor ki kell tisztítani a zárat és gondoskodni a kenésről, ami újabb tíz év problémamentességet jelent. Sajnos a művelet bontással jár és jártasságot feltételez. Ha megvan a műszaki alap, akár otthon is elvégezhető, de érdemesebb szakemberre bízni.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu