Friss az Android, szakadozik a bluetooth

2019.03.09. 09:01

Tisztelt Kütyüdoki!

Egy 2018-as Toyota CHR Hybrid és egy CAT S41 androidos telefon bluetooth problémája kapcsán kérek tanácsot. A bluetooth kapcsolat működik, zenehallgatás esetén stabil. Azonban ha telefonálok, akkor teljesen véletlenszerűen megszakítja a kapcsolatot 10-15 másodpercekre, azzal az üzenettel, hogy a CAT S41 megszakította a kapcsolatot.

A telefonvonal eközben nem szakad meg, csak a két fél semmit nem hall, majd magától visszakapcsol a kihangosító és folytatódhat a beszélgetés. Egy hosszabb beszélgetés alatt a jelenség véletlenszerűen többször is előfordul, nem egyszeri alkalom.

Utánanézve a neten annyit sikerült kideríteni, hogy ez az Androidos telefon más autótípusok esetén is produkálja ezt a problémát. A telefonon a legfrissebb Android verzió van 8.0.0. Van bármi ötlete a probléma megoldására?

Köszönettel: Péter

Sajnos ez szoftveres probléma, ami két készülék születési idejéből adódik, a telefon frissebb szoftverrel rendelkezik, mint az autó. Amíg a Toyota nem ad ki frissítést a telefonszettre, nem tud mit csinálni, mint együtt élni a problémával.

A frissítés attól frissítés, hogy tartalmaz olyan összetevőket, amik az előző verzióban nem voltak, vagy máshogy voltak megírva, de a kapcsolódó kihangosító ezt nem ismeri, így, ha a kapcsolódás során előkerül a szoftver ezen új részlete, megáll a kommunikáció.

Ha szerencsénk van a szoftver átugorja ezt a részt, ha nincs szerencsénk, akkor kiakad és újracsatlakozik, újra építi a kapcsolatot, mert hibát érzékelt.

Az utólag beépíthető kihangosítókat gyártó cégek, mint a Parrot vagy Bury azonnal reagálnak az új telefon szoftverre és általában ezek a gyártók készítik az autóba gyárilag bekerülő kihangosítókat is, csak a frissítésnek át kell jutnia az autógyártó rendszerén is, ami azt okozza, hogy sokkal később kerül a felhasználóhoz. Érdeklődjön a márkaszervizben, hogy van-e új szoftver és, ha nincs, mikor várható.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu