Tolatólámpát utólag hogyan szabad?

2020.01.17. 14:30

Szia Kütyüdoki!

Renault Grand Scenic autómon egyik oldalon van csak gyárilag tolatólámpa, és a fényereje sem éppen az elvárásoknak megfelelő. Közvilágításunkat jelenkorunk történelme megtizedelte, régi IFA sofőrök módjára, a kinyitott ajtón kihajolva, tolatok be esténként a behajtónkra, mert a tükörben semmit sem látok.

Hogy szerelhetnék fel utólagosan valamilyen fényforrást, hogy legális is legyen, és a CAN-busz is tudomást vegyen róla? Kivitelezhető ez házilag?

Köszi: S.Zoli

Lehet, de hivatalosan, amelyik világítótestet felszerelték az autóra, azt a vizsgán ellenőrizni kell, így meg kell felelni a szabályoknak, ezt lentebb becsatoltam.

Sajnos nem volt még szerencsém a Grand Scenic 3 ezen részéhez, ezért a Can hálózatot ellenőrizni kell, hogy figyeli-e, illetve észleli-e a plusz világítótest megjelenését, ha igen, akkor a gyári tolatólámpa vezérlőjelét egy relén keresztül kell lecsatolni a plusz lámpa számára.

A relé bekötése egyszerű, a tekercset a gyári tolatólámpa tápfeszültségére kell kötni ez vezérli, majd a kapcsoló érintkezőin 12V-ot kapcsolva kapja meg az utólagos tolatólámpa a tápfeszültséget. A +12V-ot akkumulátorról vagy a biztosítéktábla nagyáramú pontjáról kell lecsatlakoztatni, természetesen forrásoldalon közvetlenül a csatlakozási pontnál biztosítékkal ellátni.

A bekötés nem bonyolult, de relé esetében a +12V odavezetése a küszöbök és a kárpit bontásával jár, ez egy kicsit hosszadalmasabb munka. Házilag kivitelezhető, feltételezve, hogy alapvető villamossági ismeretek birtokában van.

A 6/1990 KöHÉM rendelet:

“Hátrameneti lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

47. § (1) Hátrameneti lámpával fel szabad szerelni a hátrameneti sebességfokozattal ellátott gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet, továbbá a pótkocsit. A járműre felszerelhető hátrameneti lámpák száma 1 vagy 2 db.

(2) A hátrameneti lámpa által adott megvilágítás 10 méter távolságban az úttest szintjétől számított 0,90 méter magasság fölött 3 luxnál több nem lehet. A hátrameneti lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki. Hátrameneti lámpára vonatkozó további műszaki feltételek

48. § (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott hátrameneti lámpát szabad felszerelni.

(2) A hátrameneti lámpa átvilágított felületének alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felső széle az úttest szintjétől 1,20 méternél távolabb nem lehet.

(3) A hátrameneti lámpa elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa csak akkor világíthasson, ha a gyújtáskapcsoló (központi kulcsos kapcsoló) és a hátrameneti sebességfokozat bekapcsolt állapotban van.”

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu