Zajong a generátor

2020.07.02. 13:56

Kedves Kütyüdoktor,

egy 2009-es Hyundai ix55-em van amelyben gyárilag Infinity hangrendszer volt gyári erősítővel. A gyári fejegység elég butuska, de a hangzása az igényeimnek tökéletesen megfelelt. Sajnos megadta magát a rádió, és néha teljesen váratlanul kikapcsolt, majd kicsivel később be.

Az autóba egy Kenwood DMX8019DABS fejegység került, de amíg a generátor tölt az autóban addig halk de határozott vinnyogó hang hallható, illetve a különböző elektromos egységek fel illetve lekapcsolt állapota is befolyásolja ez a generátor zajt. (Pl. ajtó nyitás, fényszoró felkapcsolás). A gyári fejegységet visszatéve a jelenség megszűnik, és másik nem gyári (Pioneer) fejegységgel is hallható a generátorzaj.

Próbáltam külön leföldelni a fejegységet de nem segített, földhurok leválasztóval megszűnik a zaj (érdekes, hogy csak két külön típussal sikerült megoldani, és nem mindegy hogy melyik kerül az első és melyik a hátsó hangkimenetre), de az csökkenti a hangerőt, és érezhetően rontja a hangot. Időközben új generátort kapott az autó azzal sem változott a helyzet. Van esetleg ötlete, hogy mit érdemes kipróbálni?

Köszönettel, Péter

Ha benne maradt a gyári erősítő, akkor az a baj okozója, mert a gyári erősítőnek szimmetrikus bemenete van, innen ered a földhurok. A megoldás nem egyszerű, mert, ha jól tudom, a gyári erősítőt csak úgy lehet kiváltani, ha passzív hangváltókat szerelünk be, mert csatornánként, aktívan hajtja a hangszórókat.

Valóban a másik megoldás a zavarszűrő dobozka, ami leválaszt, de mivel a leválasztást és szimmetrizálást transzformátorral teszi, annak sajnos erőteljes hatása van a hangminőségre, akár olcsó, akár drága, a transzformátornak szűk az átviteli sávja.

Az erősítő kiváltása passzív hangváltókkal jó eredményt hoz, de elég nehéz összeválogatni a hangváltót, hogy az megfeleljen az autóban lévő hangszóróknak, de autó hifi-vel foglalkozó szerviznek ez nem lehetetlen feladat.

A generátorzaj ellen lehet még próbálkozni tápfeszültség oldalról, akár fojtótekercs beiktatásával, akár a rádió tápfeszültségének átkötésével, de nem hiszem, hogy eredménnyel járna.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.