Lehet-e mozdonykürt a kocsimon?

2021.02.06. 09:22

Tisztelt Kütyüdoktor!

Gyengélkedő gyári autókürt helyett használhatok-e jóval hangosabb de az eredeti helyére beférő mozdonykürtöt legálisan? A forgalmazó szerint 300 dB hangerőt tud. Természetesen nem a közlekedők ijesztgetése lenne a cél. Európai megfelelési jel a leírásában nem található.

Üdv: Pali

Nem lehet szerencsére.

Gondoljunk bele, hogy mi történne egy beteg vagy csak érzékenyebb embertársunkkal, egy kisgyermekkel, egy kutyával…, ha mellette a zebrán megszólalna egy hajókürt.

300dB, az nagyon sok, tekintve, hogy 120dB az emberi fájdalomküszöb és már ezen a hangnyomáson is károsodhat a hallás.

A 6/1990 (IV:12.) KöHÉM rendelet 72. § (1) Minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel kell szerelni - a motor álló helyzetében is működő - hangjelző berendezéssel, amelynek hangja folyamatos, egyenletes hangmagasságú és erősségű. Ez a hang több - egyidejűleg működő - készülékkel is előállítható. (2) A hangjelzés hangereje gépkocsi esetében 93-112 dBA, motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében 89-112 dBA lehet.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Ajánlókép forrása - Daily Mail/Guus Schoonewille

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.