Ülésszellőztetés utólag

2021.07.27. 11:31

Kedves Kütyüdoktor!

Egy ráncfelvarrás előtti dízel 2-es Focus-t hajtok az utóbbi időben. A minap a mostanság rendszeressé vált 38 °C-os hőségben aszalódtam a dugóban és azon törtem a fejem, hogy vajon van-e rá mód és lehetőség, hogy az újabb autókban egyre elterjedtebb szellőztetett/hűtött ülést varázsoljak utólag egy régebbi autóba? Hallott esetleg valami cégről, ami ilyennel foglalkozik?

Üdvözlettel, Ádám

Találkoztam utólagos szettel, de kínai volt, és ez látszott is rajta. Négy ventilátort kellett beszerelni az üléslapba és háttámlába, de ezek csak egyszerű, a számítógépben is használatos ventilátorok voltak.

Két dolog miatt volt fenntartásom a termékkel szemben.

Az egyik, hogy elég nagy lyukat kellett vágni az ülés szivacsába, ez visszafordíthatatlan beavatkozás és a szivacsot megvágni nem okos ötlet. Ha megvágjuk a szivacsot, a vágás mentén hajlamos továbbrepedni és utána nincs mit tenni, ragasztani nem lehet.

A másik probléma, hogy ezeket a ventilátorokat nem arra tervezik, hogy nagy légellenállás ellen dolgozzanak, márpedig ráülünk és ilyenkor a levegő elvezetése nem megoldott. Utólag nem lehet kiképezni azokat az elvezető nyílásokat, amiket gyárilag megterveznek, emiatt a ventilátor nagy terheléssel üzemel, ami először csak erős zajjal jár, majd a meghibásodást hozza magával.

Ha az adott autótípushoz létezik gyári megoldásként a szellőztető, akkor érdemes bontóból beszerezni az üléslapot és a támlát, majd ezeket beépíteni, de utólag szerintem nem szabad.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu