Tolatókamera elhelyezése

2023.08.13. 13:56

Tisztelt Kütyüdoktor!

Szeretnék a személyautónkba tolatókamerát szerelni. Több megoldást is láttam, az a két megoldás, ami a legkevesebb fúrás-faragással megoldható lenne, a rendszámkeretbe épített, illetve a rendszámvilágítás helyére beépített lehetőség. A rendszámkeretbe építettnél a kamera a képek alapján egy kicsit belóg a rendszám mezőbe, a másik esetben ki kell cserélni a gyári világítótestet. Abban kérem a véleményét, hogy ezek a megoldások okozhatnak-e gondot a műszaki vizsgán?

Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: Péter

A vizsgán bármi okozhat problémát, ha akarják. A világítás helyére épített kamera egyben rendszámvilágítás is és mivel LED-es, akár bele is köthetnek, hiszen a KÖHÉM rendelet erre is kitér, izzó helyére csak izzó szerelhető, mégpedig azonos paraméterekkel.

Eddig még nem hallottam, hogy a kamerába belekötöttek volna, de ha csak LED-re cseréli valaki, azt biztos szóvá teszik. Hely szempontjából mindegy a kamera helye, legyen minél magasabban, hogy nagyobb területet lásson. Ha ötajtós az autó, akkor érdemes a kábelt a tetőkárpitban vinni, mert általában nem elég hosszú, toldani nem illik, veszíthet jelet. Néhány autótípus esetében pl. VW csoport, le kell relézni a tolatójelet, mert az autó ellenőrzőjelei zavarhatják a kamera képét.

Üdvözlettel, Kuznyák Miklós - New Duett Kft.