Kifagy a tolatókamera

2023.11.05. 09:02

Tisztelt kütyüdoktor!

Beszereltem a tolatókamerát, tolatólámpa pozitív és a testre kötve úgy, ahogy azt kell. Hátramenetbe kapcsolva szépen automatikusan át is kapcsol a fejegység a tolatókamerára, úgy működik minden, ahogy elő van írva. Aztán jön a probléma, amikor üresbe teszem, a fejegység lefagy, nem működik rajta semmi és nem tudok vele csinálni semmit. Motort le kell állítani, kulcsot kivenni és újra gyújtást adni, akkor újra müködik a fejegység. Mi lehet a baj?

Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Attila

Kedves Attila!

Ellenőrizd a fejegységet külön. Adj a tolatójel bemenetre a saját tápfeszültségéről jelet, ha akkor is ezt produkálja, akkor hibás a fejegység. Ha nem, akkor az autó tolatólámpa ellenőrző jele butítja meg, ekkor relézni kell a tolatójelet.

Sok autó ellenőrzi a világítást és ezt különböző módon teszik, van amelyik egyszerűen terhelést figyel és van, amelyik jelsorozattal teszi mindezt.

A relé egyik tekercslábát testre kell tenni, a másik tekercslábra jön a tolatójel. A kapcsoló lábak bemenetére egy pozitívot kell kötni, célszerű ebben az esetben a fejegység tápfeszültségéről leágazni és a relé kapcsolt lábát kell a fejegység tolatójel bemenetére kötni. A relé nem érzékeny az autó mérőjelére, a fejegység pedig egy „tiszta” tolatójelet kap.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

A címlapkép illusztráció! - Fotó: Jakusovszky Kristóf/Totalcar