Fejegységcsere után nem nyílik a Volvo csomagtere

2023.12.17. 14:23

Tisztelt Kütyüdoki!

Van egy 2001- es Volvo S80-asom. Raktunk bele egy androidos fejegységet, és közben lemerült az aksi. Azóta csak kulccsal nyílik a csomagtér ajtóm. Minden biztosíték és relé jó, azóta már az aksim is új, de egyszerűen nem nyílik, csak manuálisan, kulccsal. Lemértük, nem kap áramot a nyitószerkezet, pedig minden a helyén.

A nyitószerkezet adta volna meg magát? Nem tudok mire másra gondolni már.

Válaszat előre is köszönöm! Tisztelettel: Tamás

Kedves Tamás!

Úgy gondolom, hogy csak véletlen egybeesés a fejegység cserével, a jelenség arra utal, hogy eltört az ajtóátvezetőben egy vezeték. Javítható, de borzasztóan nehezen. Ha valóban szakadt a vezeték, akkor azt nem elegendő összeforrasztani, mert a forrasztás egy kemény kötést eredményez, ami hamarosan eltörik ismét. A szakadt vezeték helyett újat kell behúzni akkora szakaszon, hogy a toldás már nem mozgó részre essen. Mivel a hely elég szűkös, még szakember sem áll neki jó szájízzel, gyakorlat nélkül senki ne próbálkozzon, mert nagy baj lesz belőle.

Mivel egy vezeték elszakadt, követi majd a többi is, célszerűbb ezt a kötegrészt újra cserélni, a volvós kollégák szerint 30-40 000 Ft, ami nem kevés, de megéri. Sajnos több autótípusban előfordul ez a hiba, mert a vezeték szigetelése az évek során kikeményedik és rugalmasságát elveszítve eltöri saját magát.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu