Chiptuning a gázhoz

2013.06.11. 10:35

Tisztelt LPG-doki!

2011-ben szereltettem egy Lovato-rendszert (hengerenkénti befecskendezéses) a Fiat Stilo 1.6 (3 ajtós) gépkocsimba. Kezdetektől sokalltam a gázfogyasztást. Benzines átlagfogyasztásom 8,5 liter, ugyanez gázból 11,5. Beszerelés előtt 15%-os fogyasztástöbbletet ígértek. Amikor visszavittem a szervizbe, akkor azt mondták (2 különböző szerviz is), hogy ez a fogyasztástöbblet még abszolút normális. Érdekelne az Ön véleménye is, hogy a 3 literes többletfogyasztás valóban normális? A mérlegeléshez hozzá kell tennem, hogy alig tapasztalható különbség nagypapás vezetés és Schumacher-üzemmód között. Csak autópályás, 120km/h-s, tempomatos tempó mellett is 11-11,5 literes a fogyasztás (250km megtételével).

Elgondolkodtam chip-tuningon, amit direkt az LPG-üzemre optimalizáltatnék (100 oktános előgyújtás). Ön szerint van ennek értelme? Járna -e fogyasztáscsökkenéssel? Válaszát köszönöm!

Üdvözlettel, Tóth Tamás

Kedves Tamás!

Nem normális a 3 literes eltérés az Ön esetében. A 15% a reális érték hozzávetőlegesen. A fogyasztáscsökkentés módja a helyes beállítás. Az LPG-re optimalizált előgyújtás jót tenne még ezen felül, de kérdéseket vet fel:

1., mi van, ha benzinnel akar menni mégis? Ekkor csak egy kapcsolható chip lenne a megoldás, ez azonban drágább.

2., vigyázni kell, kivel íratja meg, sajnos pici hazánkban boldog-boldogtalan chipet ír....

Üdvözlettel: LPG Doktor

www.lpgdoktor.hu