Milyen rendszert rakjak a Leonba?

2014.01.09. 14:10

Jó napot kívánok,

A 10 éves Seat Leon 1,6-os autómat szeretném gázüzeműre átalakítani, de nem tudom, hogy milyen rendszert válasszak.

Vannak a hagyományos gázüzemű rendszerek, amelyek 30-40 fok környékén a cseppfolyós gázt gáz halmazállapotúra alakítják majd az megy a hengerekbe ill. van olyan is (http://www.vialle.nl), amelyik cseppfolyós formában használja fel a gázt. Most egy 1,4-es Honda Civic-el járok, ami téli időszakban alapjáraton a parkolón állva kb. 5 perc után vált át gázüzeműre, ez a Seatnál kb. 7-8 perc is lenne. Napi többszöri hidegindításnál ez elég nagy benzinfogyasztást eredményez.

A Vialle rendszer előnyeként azt írják, hogy 30-50 mp alatt átkapcsol gázra, tehát nem kell megvárni, amíg a motor elér egy bizonyos hőfokot, sőt lehet akár egyből gázzal indítani (a drágább modell tudja, ami 2100 euróba kerül). A kérdés a következő, ön szerint melyiket éri meg beszereltetni. A hagyományos gázüzem beszerelése nálunk 1000 euróba kerül, a Vialle 1750 euró.

Vagy van még egy lehetőség, a hagyományos gázüzem + állóhelyzeti fűtés beszerelése (alacsonyabb a fogyasztása, mint az alapjáratnak, főleg az elején és az az előnye is meg van, hogy így gyakorlatilag megszűnik a hidegindítás) A válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Varga László

Üdvözlöm!

Én egyszerűsítenék a feladaton.

Alaposan túl kell méretezni a reduktort. Az átváltás késleltetésére a reduktor elfagyásának elkerülése érdekében van szükség. Ha kicsi a relatív gázelvétel, nem is fagy el. A motor teljesítményének a háromszorosát szállítani képes reduktort könnyedén működésre lehet bírni már 20 fok körül, talán még ez alatt is. 20 fokos hűtővíz pedig nagyon hamar keletkezik egy rendszerben, kettőt pislog, és már át is váltott. Az ismételt többszöri hidegindítás már aztán végképp nem gond, a korszerű rendszerek már tudnak gázzal indulni egy bizonyos hűtővíz hőmérséklet felett, vagy adott esetben 1-2 másodpercnyi indító benzin dózist követően állnak át azonnal gázüzemre. Ha egy meleg motort -10 fokban leállít, 3-4 óra múlva maximum 30 másodpercet fog benzinnel járni, nyáron meg semennyit sem. Ne költsön a folyékony befecskendezésre, nyűgös dolog, nem véletlen, hogy nem terjedt el.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu