Mennyi benzin legyen a tankban?

2015.06.11. 08:47

Kedves LPG-doki!

Több elméletet is hallottam már arról, hogy mennyi benzinek kell lenni a tankban. Egyesek szerint mindig tele legyen a tank mert akkor nem tud a benzin párologni és nem tudnak azok az alkotóelemek kiválni amik nélkül hamarabb megromlik a benzin.

Mások szerint ez marhaság, nincs olyan hogy megromlik a benzin. A másik végleten állók is az üzemanyag romlása miatt tanácsolják, hogy maximum negyedig legyen a tank mert akkor hamarabb kifogy és nincs ideje megromlani.

Továbbá még arra lennék kíváncsi, hogy miért megy folyamatosan a benzinpumpa gázüzem alatt is és hogy igaz-e, hogy a benzinpumpát a benzin hűti és benzin nélkül "leég" a benzinpumpa. Egyébként borzasztóan meg vagyok elégedve a gázüzemmel. Ha jól emlékszem STAG 3 van beszerelve.

További minden jót! Zoltán.

Kedves Zoltán!

Baromi jó kérdéseket tett fel, ez ilyenekre öröm válaszolni! Ha megengedi, sorszámmal ellátva, lista stílusban a válaszaim:

1., A benzin szintjét érdemes úgy megválasztani, hogy 2 havonta szüksége legyen a pótlásra. Ez a tank méretétől és a fogyasztástól is függ, így nem negyed vagy fél tankban határoznám meg. 10-15 liter elég 2 hónapra szinte minden gázos autóba, én ezt javaslom. Tud gondot okozni az öreg benzin adalékainak kiválása, amit tele tankolással sem tud megakadályozni, mert nem a párolgással, hanem az eltelt idővel áll összefüggésben.

2., A benzinpumpát azért kell járatni,mert a gázüzemről való akadálytalan visszaállás benzin üzemre balesetvédelmi okból elemi érdek. Ha valamiért egy előzés közben vissza kell kapcsolnia benzin üzemre, leállított tápszivattyú esetén ez tud rángatást, teljesítmény vesztést okozni, az meg adott esetben balesetet is.

3., Ha egy benzinpumpát sokáig benzin nélkül használ, az bizony tönkre megy, vagyis kerülni kell valóban a szárazon járatását.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu