Átvernek vagy műszaki hiba?

2016.04.05. 10:50

Tisztelt LPG Doktor!

A problémán a következő.:

Adott egy 38 literes gáztartály. Ebbe a tudomány mai állása szerint 38 liter folyadék fér ha nem tévedek. Akkor az hogy lehet,hogy jobb kutakon 35-36 litert tankolok,közepesen rossz kutakon 39-40-et, az anyázós kutaknál pedig 46-47-et? Konkrétan 47 litert Németországban, 46 litert Olaszországban sikerült tankolnom. Így a 0.50€-s literenkénti árat nagyon gyorsan sikerül feltornászni a mi szintünkre.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!

Kevés az információ, ezért leírom inkább a B verziót is. Lehet, hogy igaza van és átverik. Ez akkor igaz, ha a tartályának a brutto térfogata (a fizikai, valós térfogat) valóban 38 liter. Ezt kell elsőként felülbírálni.

A szakmában beszélünk még úgynevezett netto térfogatról, amely nem más, mint a tartályban található multiszelep korlátozó hatása által kialakult valós, tankolható mennyiség, amely biztonsági okból a tartály fizikai térfogatának a 80%-a. Ha ez a helyzet, könnyen lehet, hogy a multiszelep rakoncátlankodik, ennek köszönhetően hol, ennyit, hol annyit enged át, így ingadozhat a betankolt mennyiség. Ha ez a helyzet, a szelep cseréje a megoldás.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu