Kihagy a Corollában a gáz

2016.07.24. 17:17

Tisztelt LPG Doktor,

2000-res évjáratú 1332 ccm-es hengerenkénti befecskendezéses Toyota Corollám van 5 éve (100 000 km) beszerelt Zavoli 4-es rendszerrel. Egy állítólagos beázás miatt vezérlőt cseréltek benne kb fél éve. Ugyanitt gázszűrő csere és tisztítás is megtörtént.

A következő jelenségek tapasztalhatók:

- időnként olyan, mintha az egyik henger nem menne. jellemzően alapjárat közeli vagy 3000 feletti fordulatszámokon. A hiba véletlenszerűen jelentkezik. Van, amikor hetekig nem, van, amikor kénytelen vagyok benzinnel menni tovább, mert elviselhetetlenül rángat. Benzin üzemben semmi gond, új gyertyát is tettem már bele (NGK LGP1 1496 iridium).

- másik jelenség, amit korábban nem tapasztaltam. az az , hogy az autó nem indul be csak a második próbálkozásra. Nem elég kétszer ráadnom a gyújtást, hanem meg is kell forgatnom a motort is. Ha csak benzinnel megyek, akkor a hiba nem tapasztalható. Okozhatja-e a jelenséget rossz minőségű gáz? Időszerű lehet-e az injektorok cseréje vagy elegendő tisztíttatni? Van-e külömbség az egyes forgalmazól által forgalmazott LPG között?

Üdvözlettel, Péter

Kedves Péter!

A hibája lehet akár gyújtás eredetű is, már ami a rángatást illeti! Gyertya cserélve lett, rendben, de a trafók? Mi ezzel a módszerrel ellenőrizzük többek között a trafók állapotát is. Érdemes megvizsgálni, mert további komoly kiadásokat és idegrendszeri károsodásokat lehet elkerülni vele!

A reggeli indítási zűr nagy valószínűséggel a helytelen gáz beállítások következtében történő "eltanulási" (a gyári vezérlő adaptációs képessége révén ) folyamat jele. Kapcsolja ki a gázrendszert, majd vegye le az akksi sarut egy éjszaka erejéig. Reggel már így indítson. Vagy már reggel jó lesz, de ha nem, menjen vele egy napot benzinnel, másnapra rendben kell lennie, ha eltanulási probléma okozza. A megoldás a rendszer helyes felprogramozása, valahogy így.

Az egyes kúthálozatok minősége között nem lehet összefüggést keresni, ennek ellenére be lehet tankolni mocskot könnyen, de ez nem forgalmazó függő, inkább lokálisan az adott állomást jellemzi. Ha nem takarítják időben a tárolókat, már meg is van a baj. Az injektorok csere érettségéről csak szemrevételezés után tudunk nyilatkozni.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu