Nyáron nehezen indul

2016.08.31. 11:19

Kedves LPG-doki!

A 8 éves, kb. 250 ezret futott Kia Ceed 1.6 már évek óta nyáron nehezen indul. Az autó gázüzemű, de mivel benzinnel indul, nem biztos, hogy köze van a problémához. Egész télen pöccre indul, de amikor kitavaszodik, és a min. napi hőmérséklet 15C° fölé kúszik, indításnál beröffen, de pár ütem után leáll. Ezt eljátsza (jó esetben) 4-5-ször, majd hajlandó járva maradni, de akkor is erőtlen még egy kis ideig, és gázadásra elejti a fordulatot.

Általában (de nem törvényszerűen) ideiglenesen javít a helyzeten, ha járok pár száz km-t benzinnel, de előbb-utóbb visszatér a probléma. A szerelőm szerint semmiféle hibaüzenet nincs a rendszerben, benzinnyomás rendben (AC pumpára gyanakodott), hőmérsékleti jeladó rendben (esetleg túl dús keverékre gyanakodott ha rosszul mér). A benzin-injektorokat is kicseréltük, mert azok hajlamosak a gáz miatt a beégésre. Már eléggé kifogytunk az ötletekből, felmerült még a vezérműlánc megnyúlása, ami esetleg okozhatja ezt a problémát, de az elég költséges javítás lenne egy kósza gondolatra alapozva. Van esetleg ötlete, merre indulhatnánk tovább?

Köszönettel: Szatmári Szabolcs

Kedves Szabolcs!

Klasszikus hiba. A már annyiszor megénekelt eltanulás. A gázvezérlő rosszul van programozva. A gyári benzines vezérlő alkalmazkodik a kialakult feltételekhez, korrigál. Ha a gázvezérlő szegény keverék irányban van rosszul megírva, a gyári vezérlő túl dúsít hidegindításkor. Ezt télen benyeli, mert ugye hidegben van rá igény.

Melegben azonban túl dúsul a keverék, a motor belefullad a sok üzemanyagba. Fel kell programozni rendesen.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu