Gázosodhat-e a SkyActiv

2016.10.23. 08:28

Tisztelt LPG Doktor,

Lehetséges-e Mazda SkyActiv benzinmotorhoz gazrendszert illeszteni? Ha igen, mire kell figyelni? Mennyiben befolyásolja a működését az, hogy egy nagy kompressziójú, direkt befecskendezésű motorról van szó? Esetleg van-e tapasztalata vele kapcsolatban?

Kedves Zsolt!

A kérdés sokszor nem az, hogy lehet-e, hanem hogy érdemes-e. Jelenleg két megoldás létezik az ehhez hasonló motorok átalakítására.

1., hagyományos kittek, amelyek annyiban működnek másképp a megszokotthoz képest, hogy folyamatosan 10-15% benzint adagolnak a gáz mellé. Ennek oka, hogy a közvetlen befecskendezéses motorok benzin befecskendezői komoly hőterhelésnek vannak kitéve annak folytán, hogy nem a szívócsőbe, hanem a hengerfejbe vannak beépítve. Ha teljesen leállítjuk a működésüket gázüzemben, szénutalvány lesz belőlük. Ezek a rendszerek megtérülésben ugye értetően gazdaságtalanabbak. További hátrányuk, hogy gyárilag előprogramozva érkeznek, ami nem teszi lehetővé az egyedi programozást, ami épp a sava-borsa a helyes beszerelésnek.

2., Olyan gázrendszer használata, amelyik a gázt folyékony halmazállapotban juttatja az égéstérbe, ráadásul ehhez a gyári benzinbefecskendezőket felhasználva. Ilyen rendszere van az általunk képviselt Agis márkának, azonban a termék a nagy érdeklődés miatt pillanatnyilag nem hozzáférhető. Én leginkább szívócső befecskendezéses motorral szerelt autót keresnék, akkor nincs zsákba macska, régi tapasztalatok ismeretében történhet az átalakítás.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu