Szól bármi a CNG mellett?

2017.07.19. 11:20

Kedves LPG doktor,

Tervezem az autóm "gázosítását", egy 2001-es 1,4 vvti /230eKm/ Toyotát használok gépjárművezető képzésre (gyakori indítások, széles fordulatszám tartomány). Naponta 150-180 km a futásteljesítményem. Útba esik CNG-s, LPG-s töltőhely is, a tartály elhelyezése sem jelent különösebben gondot a csomagtartóban.

Lehet, hogy pontatlanok az eddig talált információim, CNG-nél kb. 0,6-0.7kg az 1l benzinnel szemben, LPG-nél pedig kb. 1,1l a fogyasztás változása. Ezek alapján a kilométerenkénti megtakarításban nincs nagy eltérés a két rendszer között, viszont a beruházásban a CNG kb. a duplája. Mi szól mégis a CNG mellett, amiért egyre jobban terjed?

Üdvözlettel: Tóth Péter

Kedves Péter!

A CNG matekja úgy van, ahogy írta, azonban az LPG esetében 15% többlettel kell kalkulálni a benzinnel szemben. Hogy mi szól a CNG mellett? Hazánkban, főleg, ha kizárólag anyagi megtérülési szempontból vizsgáljuk, az ég világon semmi.

Fontos, mégsem igazán döntő szempont a környezetvédelem, amely tekintetben a CNG üzem még az LPG-t is felülmúlja. Hazánknál szerencsésebb történelmi és politikai hagyományokkal rendelkező országokban a CNG üzem olcsóbb is, ezért a drágább beépítési költség nem játszik szerepet. Viszont mi itt élünk, hozott anyagból dolgozunk.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu