LPG-s családi a tisztább környezetért

2018.02.28. 10:49

Tisztelt LPG-doktor!

A család bővülése miatt esedékes újabb autó vásárlása. Németországból szeretném behozni (van kapcsolat). A Mobile-n a filtert úgy állítottam be, hogy:

 • 0-4000 EUR
 • Honda/Mazda/Toyota
 • kombi/minibus/off road
 • benzin/LPG
 • manuál
 • tempomat

A terv az, hogy behozatal után LPG-re alakíttatnám, munkába járáshoz használnám legfőképp, 2 x 40 km két vidéki kisváros között, autópálya és országút vegyesen a lakott terület elhanyagolható. Összesen évi 25 000 km-t futna kb. Szempontjaim, hogy egy megbízható, olcsón fenntartható, kényelmes autót birtokoljon a család.

A kiszemelt példányok:

 • Accord 2.0 / 2.4
 • Stream 2.0
 • Mazda 6 2.0 / 2.3
 • Mazda 5 2.0
 • Tribute 2.3
 • Avensis 2.0 / 2.4
 • Previa 2.4

Nos kérdéseim a következők lennének:

1. Jó nyomon járok-e ezen típusokkal, ha az LPG-re alakítást vesszük figyelembe elsősorban?

2. Lendületes, de nem eszetlen vezetés mellett 400 km-t ki tudnék-e autózni a tankból a fenti útvonalon, ha az a pótkerék helyén lenne? Szlovákiában tankolnék, és heti egy tankolás ideális lenne. Bár a több sem megoldhatatlan, csak hát plusz 20-30 perc…

3. Amennyiben LPG-set találok, mire figyeljek? (A csilliárd kilométer mellett, bár ilyet ha csak lehet nem szeretnék behozni.)

4. Utóbbi esetben milyen többlet dolog lenne a honosításnál?

5. A honosítás menetrendje, hogyan alakulna, ha benzinest vennék és még van érvényes német műszakija?

Köszönettel S.

Üdvözlöm!

Megpróbálom sorban megválaszolni a kérdéseit.

1., Tévhit, hogy lehetne egyáltalán rossz nyomon járni LPG átalakítás ügyében! A hidrotőkés szelephézag kiegyenlítéssel szerelt motorok kevesebb karbantartási igénnyel üzemeltethetőek, illetve az esetleges szelephézag állítás elmulasztása által okozható károk ebben az esetben nem fordulhatnak elő. Az állítást igénylő típusok esetében javasolt a 25-30 ezer km-es hézag ellenőrzési periódus, megelőzve ezzel a hézag elfogyása által fellépő szelep beégést.

2., A Stream alá 40 liter hasznos térfogató tartály fér, enni biztosan 10 fölött fog gázból 100 km-re vetítve. A Mazda 5-re fejből nem emlékszem, a többiek vígan tudnak az Ön által megjelöltnél nagyobb hatótávot.

3., LPG üzemű használt autó esetén jó lenne gázautószervi által meggyőződni arról, hogy helyesen volt programozva a rendszer. Ezzel el lehet kerülni a meglepetéseket, ami egy ilyen beállítási hiányosságból fakadóan lehet hengerfej vagy szelep károsodás is akár. Javaslom a motor szakszerű diagnosztikáját is, ha lehet ne kizárólag klasszikus OBD kiolvasás útján. Mi így csináljuk digitális oszcilloszkóppal.

4., A honosításnál kizárólag egy gázbiztonsági szemle elvégzése kötelező valamelyik szakszervizben. Ennek költsége kb. 5000 Ft. Figyeljen viszont arra, hogy a tartály gyártási éve mikori, ugyanis 10 éves korában cseréje kötelező!

5., Benzines autó esetében az átalakítással egyidejűleg elkészül egy terv dokumentáció, melyet kollégáink eljuttatnak az NKH megfelelő osztályára. 30 napon belül kézhez kapja az engedélyt, amelynek birtokában műszaki vizsga, majd okmányiroda a sorrend.

Remélem segítettek a válaszaink! Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.