Egyenetlen az alapjárat

2018.07.20. 10:25

Szia Doki!

Van egy 2010-es évjáratú Ford Focusom ami benzin-gázos (LPG).

Azt szeretném kérdezni hogy az alapjárat mitől egyenletlen indítás után? Elvileg a gyertyák, trafó jó. Szerelő nem tudta egyértelműen megállapítani a hiba forrást.

Szervizben a szelepek beégésére gyanakodnak. Ennek a javítása vezérléscserével 200 000 Ft. Lehet más megoldás ami olcsóbb?

Válaszod előre is köszönöm!


Üdv: Cinger Csaba

Szia Csaba!

Nos az első kérdés az, hogy benzines üzemről beszélünk-e, vagyis hidegindításnál van-e probléma csak, vagy meleg motornál gázüzemben is? Más-más a két szituáció. Nekem az a bajom a hasonló helyzetekkel, hogy találgatás folyik.

Ha egy motor nem hidrotőkés, akkor a szelephézag fogyása lenne árulkodó. De erről nem beszél a szerelő. Ha nem ezen a vonalon indulunk el, akkor is létezik a diagnosztika, mint alapvető igény hasonló esetekben.

Minden hibajelenséget annak felderítésével kellene kezdeni, nem pedig a legköltségesebb javítási alternatíva vérszaggal fűszerezett mondatokba foglalásával ijesztgetni a tulajdonost. Nem látom az autót, nem hallom a hangját, a billentyűzet mögül csak szájkarate lenne bármilyen egzakt vélemény alkotás!

Egy biztos: digitális oszcilloszkópos diagnosztika segítségével mindenképpen fel lehet deríteni az ismeretlen eredetű hibákat is!

Itt olvashatsz erről bővebben.

Javaslom a módszer bevetését, majd a hiba szakszerű javítását! Találgatások, alkatrész cserélgetések helyett.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu