Gáztól gyengült az autóm

2019.10.14. 09:57

Üdvözletem Doktor Úr!

A témám a teljesítmény alakulása köré épül. Autóm egy BMW E60 525xi, Princz gázrendszerrel szerelve. Azzal valamelyest tisztában vagyok, hogy a gázüzem teljesítménye kisebb, mint a benziné, viszont szerintem nálam nincs különbség (legalábbis nem érzékelek) a benzin- és gázüzem között. Az autó gyárilag 218 LE-s.

Viszont bátran merem kijelenteni, hogy nem több ténylegesen 180 LE-nél. 97 000 km-t futott, ezért nem feltételezném a motor futásteljesítményből adódó gyengülését.

Amire gondolnék: a gáz égési tulajdonságai másak, mint a benziné, ezért elképzelhető pl. egy gyújtásszög módosítás a gáz beszerelésekor? Netán szelepvezérlés módosítás? Nálam a melegindítás is benzinnel történik (majd kb 2 másodperc múlva visszavált) és néha ez az indítás csilingelő hangú, ami a túl nagy előgyújtás szögre enged következtetni. Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Attila.

Kedves Attila!

Nem teljesen világos, amit írt. Ha nem érez eltérést a két üzemmód között, akkor a feltételezett 180 ló miért is lett a gázüzem számlájára írva? Ha igaz, amit érez, akkor benzinnel is gyenge az autó.

Érdemes lenne mindkét üzemanyaggal egy teljesítménymérést elkövetni a verdán, sokat elárulna. Gyújtásmódosítás elvileg javítana az LPG-üzem hatásfokán.

Létezik külső eszköz erre, így nem a gyári vezérlőt kell írni, viszont az is a kaland része, hogy jól megírni egy gyújtás térképet kizárólag fékpadon lehetséges. Így el is érkeztünk a történet érzékeny pontjához, ami nem más, mint a költségvonzat.

Bele kellene ölni egy sapka pénzt, ami aztán ehhez képest minimálisan javítja a teljesítményt és a fogyasztást. A szelepvezérlés nem az a témakör, amelyet LPG-üzem kapcsán érinteni kellene.

A melegindításkor hallható nagy előgyújtást újfent nem értem, hiszen - mint Ön is írta - benzinnel indul, vagyis gyári gyújtással a gyárilag előírt üzemanyag lesz gyújtva. LPG esetén egyébként se hallhatna ilyet, mert a gáz tulajdonsága épp ellenkező, vagyis nagyobb a kompresszió tűrőképessége a benzinnél, így pont a gáz az, ami nagyobb előgyújtást igényel, mint a benzin.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu