Gázosíthatom-e az új Vitarát?

2019.11.19. 11:25

Tisztlet LPG doktor!

A kérdésem egyszerű (látszólag). Arra szeretnék kapni választ, hogy az 1.6-os benzines új Vitara gázüzemre való átalakítása lehetséges? Illetve, hogy nem károsodik-e a motor a gázüzemre való átalakítás után. Több helyen olvastam, hogy a japán autóknak nem ajánlják a gázüzemre való átalakítását. Nem csak a kedvezőbb üzemeltetési költségek, hanem a környezetvédelmi szempontok miatt is szeretném átalakíttatni az autómat feltéve, ha a motor nem károsodik.

Köszönöm a válaszát előre is. Üdv.:Gergő

Kedves Gergő!

A kérdés - függetlenül a felmerülő autó típusától - ismétlődő téma itt nálunk a rovatban. A Vitara is átalakítható, azonban azokkal a kitételekkel, melyek minden érzékenyebb hengerfejjel szerelt (egyes Japán autók és a Ford néhány típusa ezek közül a legismertebb) járműre vonatkoznak.

Íme a lista a teljesség igénye nélkül:

- Szakszerű beépítés és rendszerprogramozás. Utóbbi menetéről itt olvashat többet.
- A típus érzékenységétől függően kiegészítő benzinfecskendezés alkalmazása gázüzemben a magas terhelési tartományokban (padlógáz vagy bizonyos fordulatszám felett, illetve ezek kombinációja).
- A szelephézag (hidrotőke esetén természetesen tárgytalan) beszereléskor történő ellenőrzése. Ha szükséges, ezek korrekciója még a beépítés előtt. A beépítést követően 20 000 km-es periódusokban legalább 3 egymást követő alkalommal a hézagok ellenőrzése, korrekciója. Ezen ismeretek birtokában aztán lehet döntést hozni a végleges ellenőrzési periódusról.
- Épeszű használat, 48-nál kisebb lábméret, Budapest - Oslo relációban lehetőleg ne 195-re állított tempomattal nyírjuk az 1.6-os csoda masinát! :-) 75% körüli terhelésen semmi gond nem lesz egyik motorral sem!

Remélem sikerült eloszlatnunk a kétségeit!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu