Gázos autómban megromolhat a benzin?

2020.01.25. 09:23

Tisztelt LPG Doktor,

Egy Suzuki Wagon R+ boldog tulaja vagyok. A téli hideg időszakban már kétszer is előfordult, hogy nem indult el. Egy alkalommal szervizbe vittem, mert még nem tudtam, hogy mi a hiba. Az üzemanyagtank kimosása után minden működöt tovább rendesen. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet elősegíteni azt, hogy a benzin kibírjon 1,5-2 hónapot télen? Próbáltam már a Liqui Moly-t, ami kis szerencsével működött is, csak ha jön egy fagyos reggel, akkor mindig attól tartok, hogy nem fog elindulni a motor.

Válaszát előre is köszönöm, Robert

Kedves Róbert!

Egy biztosan működő és néhány általunk ki nem próbált, de ígéretes javaslatot tudok adni önnek. Kezdjük a biztossal!

Egy gázüzemű autó benzinfelhasználása egyénileg eltérő mértékű lehet. Sok változós az egyenlet. Számít a gázrendszer paraméterezése, vagyis, hogy hány fokos hűtővíz hőmérséklet esetén kapcsol át gázüzemre. Hogy ezt mennyi idő alatt éri el, függ a motor típusától, de még a reduktor bekötésétől is a vízrendszerbe.

A lényeg, hogy azt kell biztosítani, hogy a tankban lévő benzin 6-8 hetente frissüljön. Ez jelenthet 5, de akár (nagyobb fogyasztású autók esetén) 10 liter rátankolást is. Ennél többet nem tankolnék semmiképpen sem. 2 hónapot egyébként ki szokott bírni a benzin, az Ön esetében lehet, hogy a korábbi lerakódások egy része még a vezetékekben maradt, ez is hozzájárult a galibához. Állítólag a 100-as oktánszámú prémium benzinek jobban bírják a gyűrődést, ezt is ki lehet próbálni.

Az adalékolás jó irány, talán nem a megfelelőt választotta! Érdemes fórumokban utánaolvasni.

További örömteli gázos kilométereket kívánva,

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu