Ha gázzal megyek, gyakran leáll a Skoda

2020.03.05. 13:06

Tisztelt LPG Doktor!

Skoda Fabia 5J 2008-as 1,4 16 V 63 kW BXW 123593-as motorkódú bezin-gázüzemű személygépjárműben volt korábban gázszett, de állandóan lassításnál és piros lámpánál leesik a fordulat és leáll a kocsi, újraindítással rögtön beindul. 1,5 évig kínlódtam ezzel a hibával, ezért kb. 2 hónapja teljesen új gázszettet rakattam bele, majd 2 hét után visszamentem a hibával és mindent rendben talált a gázos a diagram szerint.

Azért lett kicserélve, ami benne volt, mert ugyan ezek voltak a hibái, ezzel vettem a kocsit, és most is ezt csinálja. A motorvezérlő komputert mondták nekem, hogy frissítsék, vagy vegyek bele újat. Landi volt benne előzőleg, most Zavoli. Nagyon sok dolgot már kicseréltettem, már tanácstalanok a szerelők.

Válaszát köszönöm. Üdv: Edit

Kedves Edit!

A hiba nem feltétlenül a gázrendszerben van. Sok esetben az alapjárati motor hibájáról vagy koszolódásáról beszélünk hasonló tünetek jelentkezésekor. Elkokszosodott szívószelepek is okozhatnak hasonló élményeket.

Ha ez rendben van, érdemes a gázrendszer beállításai és szerelési paraméterei között szétnézni. A megfelelő gáznyomás, az injektor fúvókák méretezése, a gázcsövek hossza mind befolyásolhatják a motor működésének ilyen irányát.

A gázrendszer programozása teszi fel az i-re a pontot. Ha ez nincs rendben, cserélgethetik sorra a rendszereket egymás után, nem lesz megoldás. Diagram pedig az Ön által említett rendszerben - legalábbis a problémára nézve releváns tartalommal - nincs, erre támaszkodni nem lehet. A programozás menetéről itt olvashat bővebben.

Üdvözlettel: Király Zsolt www.lpgdoktor.hu