Csikós Toyotája gázosítható-e?

2020.09.28. 14:44

Tisztelt LPG Doktor!

Egy 1.6-os 110LE Corolla gázosításán gondolkodom. (Motor, mint Csikós Avensise). Láttam egy táblázatot a HVG-n, amiben nem ajánlják. Bár nem autós szaklap, de nem is írnak le akármit. Ezért kérdezem Önt, kell-e félnem a gázosításától?

Válaszát előre is köszönöm! Zoltán

Kedves Zoltán!

Keringenek adatbázisok a neten a gázüzemre állítólag alkalmatlan járművekről. Ezek részigazságokat tartalmaznak. Addig rendben van a dolog, hogy ezek az adatbázisok valóban nagy számban meghibásodott autókból építkeznek. Ennek ellenére nem tekinthetőek feltétlen igazságosztónak ezek a források.

A felmerülő meghibásodások két összetevőből alakulnak ki.

Ebből csak az egyik az adott típus gyengébb anyagból készült szelepfészke, amely egy esetlegesen kialakuló extrém termikus igénybevételre a szelepek beverődésével, ezáltal a hézagok elfogyásával fenyeget. Ez már egyenes út a szelepek beégéséhez.

A másik összetevő a helytelenül konfigurált gázrendszer és a (nyilván a hidrotőkés motorok kivételt képeznek ez alól) szelephézagok rendszeres ellenőrzésének, szükség esetén beállításának teljes hiánya. Vagyis az utóbbi 2 összetevő helyes alkalmazásával a gyenge anyagminőség is elviseli az autógáz használatát, mint ahogy azt rengeteg pozitív példa mutatja. Vagyis mehet bele a gáz, csak jól legyen beépítve és programozva, valamint ügyeljenek a szelephézagokra!

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.