Nem indul a gázos Porsche

2020.12.14. 12:56

Üdvözlöm Doki!

Kérem segítsen! Gondom a következő. PORSCHE Cayenne 3.6 FSI 2008-as évjárat PRINS VSI-II gázrendszerrel szerelve 2015-ben.

Ha a gázüzem be van kapcsolva, reggel az autó -vagy elég, ha áll három órát- csak negyedik startolásra indul be. Ezután, ha ledöglesztem és újraindítom pöccre indul.

Ha a gázrendszert kikapcsolom és kb. két nap csak benzinnel járok, akkor már elsőre indul bármikor.

Amúgy a gázrendszer működik, reggel kb. 1 km elteltével már kapcsol is benzinről gázra. Még azt észrevettem, hogy gázüzemen néha alapjáraton, ha indulok lassan és gázt adok, olyan hangot ad, mintha két kalapácsot ütögetnék finoman egymáshoz. Ez a hang kb. 1200-as fordulat felett eltűnik. Ez csak gázüzem alatt áll fenn. Elnézést, ha érthetetlenül fogalmaztam.

Köszönöm, szép napot kívánok!

Molnár Tamás, Szlovákiából.

Kedves Tamás!

Szomorúan olvasom, hogy a nagymúltú Prins-rendszerrel is adódnak kellemetlenségek! Maga a probléma így első olvasatra az oldalon már ezerszer felmerült és kitárgyalt eltanulás lehet. Ha rákeres a rovatban az eltanulás kulcsszóra, rengeteg találatot fog dobni a rendszer.

Röviden: helytelen gázprogramozás esetén a gyári motorvezérlő megpróbálja a helyes értékeket beállítani. Mivel a működés adaptív, egy idő után folyamatosan a megváltozott körülményeknek megfelelően fog működni. Ezzel az a bökkenő, hogy ez hellyel-közzel a gázüzem pillanatnyi követelményeit fedi csak le. Mivel a helytelen programozás miatt a benzines értékek nem egyeznek meg a gázos értékekkel, így benzinüzemben, főleg a hidegindítási szakaszban (itt a legérzékenyebb erre a motor a dúsítás miatt) nehézségek adódnak.

A feltételezésemet támasztja alá az is, hogy benzinnel használva néhány nap után helyreáll a rend. Prins programozását végezni képes szakember vagy cég felkeresése erősen indokolt! Az Ön által leírt hangot nem tudom ilyen formában értékelni, viszont a programozás helyes menetéről szívesen tájékoztatom.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu