Futárautót gázosítanék

2021.02.08. 11:23

Tisztelt LPG Doktor!

Városi futárautónak keresek kisautót évi 25 000 km futáshoz, amit utólag gázosítanék. Megbízhatóság és fogyasztás szempontjából milyen modellekből érdemes válogatni, ha a gázosítás a szempont?

A megbízhatóságról csak a gázszett nélküli példányokról van információm, fogyasztást pedig a Spritmonitor-on szondáztam eddig. Ezek alapján arra jutottam, hogy a Suzukiknak valamiért nagyobb a többletfogyasztása gázban, mint más márkáknak, illetve az első generációs Renault Twingo tűnik tuti tippnek a 75 lóerős változatban, ami a statisztika szerint alig fogyaszt többet gázból. De ezekre egyelőre nem merek alapozni, mert nem túl nagy a merítés az LPG-s statisztikákban, illetve gondolom a gázszett típusa is számít.

Milyen kisautót ajánlana erre a használatra, illetve, ha találnék egy már gázosított autót, akkor milyen típusú gázszettek azok, amikkel ajánlott autót venni és milyen az, amivel nem érdemes?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!

A kérdés alapvetően jó, mégis nehéz konkrét választ adni rá. Nézzük gyorsan a műszaki oldalát! Nincs olyan, hogy egy adott típus LPG-többletfogyasztása nagyobb, mint a másiké!! Ennek oka azonban nem feltétlenül a gázszett típusa (szélsőséges esetben lehet ez is az oka, de a korszerű rendszerek többsége már közel azonos fogyasztással tud működni), hanem a rendszer szakszerű beépítésének és konfigurációjának kérdése. 

Strapabírás tekintetében vannak különbségek motorok között. Általában szerencsésebb választás egy hidrotőkével szerelt motor ilyen célra, így a szelephézagok fogyásából eredő szelepbeégés kockázata minimálisra csökken, már amennyiben a gázrendszer beállítása a feljebb leírtaknak megfelelően történt.

Egyes típusok szelepfészkei gyengébb minőségű anyagból készültek, ezekkel óvatosabban kell bánni, kerülni kell a nagy terhelésű üzemállapotokat (gyengébbek kedvéért: nem kell szénné tiporni a gázpedált :-) ). Keressen inkább benzines példányt és alakíttassa át Ön! Konkrét márka és típusmegnevezéseket sajnos ezen a felületen nem áll módunkban közzétenni.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.