Félek, de vágyakozom

2002.01.21. 18:04

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

Az alábbi döntés meghozatalában szeretnék Önöktől segítséget kapni. Egy használt autó vásárlását tervezem, korábban egy 89-es Mazda 323F-em volt, most kb. 2 millió forint körül gondolkodom. Ez azt jelenti, hogy semmiképp ne legyen több 2.3 milliónál, de túl olcsó se legyen, ugyanis nem szeretnék a minőség rovására dönteni, azaz az 1.6-2.3-as intervallumot céloztam meg. Mindenképp japán autót szeretnék és sokáig csak sportosabb autókban gondolkodtam, így számításba jöttek a következők:

Honda Prelude ('94 utáni modellek), kb. 2-2.2 millió (klímával, hifivel, stb.)
Honda Civic Coupe ('93-'96), kb. 1.7-1.9 millió (néhány extrával)
Mazda MX3 ('96-'98), kb. 2 millió (néhány extrával)
Toyota Celica ('94-'95), kb. 2.3 millió (néhány extrával)
Találtam még egy Mazda 323F-et, de egy erősebb, kb. 160 LE-s változatot, de azt el is vitték.

Ezek a modellek nagyon tetszenek (a rendelkezésre álló pénzlimiten belül), de nagyon sok érv szól ellenük (japán autóknal "biztosítózás", drága alkatrészek, bontott vagy utángyártott nehezen beszerezhető és az is drága, általában sok km, gyakran széthajtották őket és eleve a közhangulat is ellenük szól, hiszen nem kispolgári autókról van szó). Viszont ha tudnám, hogy nem sokkal rizikósabb, mint a többi autó, akkor mindenképp egy ilyen mellett döntenék a szép, sportos forma, a teljesítmény és a feeling miatt. A legnagyobb probléma az, hogy nem ismerem ezt a kategóriát, nem tudom, hogy pontosan mit nyújtanak és mennyi a kockázat.

A másik oldalon, ugyanennyi pénzért számításba jönne mondjuk egy kb. 4-5 éves mezei Mazda 323F, elég jó felszereltséggel (akár klíma, full elektromos is), vagy pl. egy Honda Civic. Igazából ezzel a két autóval, de főleg az előbbivel számolok ezen az oldalon. Ezek 3-4 évvel fiatalabbak, általában kevésbé vannak széthajtva, olcsóbb az alkatrész meg a javítás, ha probléma van vele, jobban fizet a biztosító.

Szóval a nagy dilemmám az, hogy engedjek-e a csábításnak és válasszak egyet az első kategóriábol (szakszervízben megnézetve vásárlás előtt), ami tömör gyönyört és ezzel együtt potenciális kockázati tényezőt jelenthet a következő 2-3 évre, vagy inkább ne kockáztassak és vegyek egy szolid polgári autót.

Segítségüket előre is köszönöm.

Szilárd

Kedves Szilárd!

Az Ön által leírtak sajnos hűen tükrözik a magyar autópiacon megvásárolható Japán márkák állapotát és "széleskörű" felhasználhatóságukat. Sajnos az említett első csoportba tartozó autók vásárlásánál nagyságrendekkel nagyobb a kockázat, mint a szolidabb második kategória autóinál, azonban ott sem elhanyagolható mértékű.

Az első csoportban található sportosabb modellek megvásárlása nem lehetetlen feladat, azonban a megfelelő minőségű autó megtalálása a hazai piacon akár hónapokat vehet igénybe. Mindkét említett kategóriánál nagyon fontos a követhető előélet, a megfelelő szervizeltség és a korábbi sérülések dokumentáltsága. A legnagyobb kockázatot nem a piacon található autók műszaki állapota jelenti, hanem a korábbi sérülések, amelyek legtöbbször nem valós káreseményt takarnak és nem szakszerűen lettek megjavítva.

Véleményem szerint, ha a sportos autó beszerzése mellett dönt, akkor nem elegendő a vásárlás előtti szakszervizben történő műszaki állapotfelmérés, hanem teljes körű állapotfelmérés és szakértői vizsgálat szükséges. Érdemes lekérdezni a biztosítóknál az autó esetleges kártörténetét, gépjárműszakértői vizsgálat szükséges a korábbi sérülések feltárásához és a jelenlegi állapot meghatározásához, valamint egy független szerviz véleménye a műszaki állapotról.

Abban az esetben, ha Ön nem jártas az autópiac útvesztőiben és szeretne időt, energiát és pénzt megtakarítani, akkor érdemes a második csoportba sorolt polgáribb autók közül választani vagy szakértő segítségét igénybe venni a sportosabb autó megvásárláshoz.

Üdvözlettel, OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.