Szabad-e megvenni külföldi autót?

2002.01.25. 17:57

A rémtörténeteknek sajnos van alapja.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperüző!

A következő kérdéssel fordulok önökhöz:

Autókereskedőnél kinéztem egy Svájcból behozott Renault Clio-t, amin még nincsen magyar rendszám, tehát az első magyar tulajdonos nevére fogják levizsgáztatni.

Honnan lehet megállapítani, hogy az autó legális forrásból származik-e? (T.i. mikor ismerősöknek meséltem, hogy mire készülök, egyből jöttek a rémtörténetek a M.o.-n megvásárolt és később a német határon lefoglalt autókról.)

Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel:

Kosztolánczy Balázs

Kedves Balázs!

A rémtörténeteknek sajnos van alapja, azonban meggyőződésem, hogy napjainkban nagyságrendekkel kisebb a kockázata egy ilyen használt autó megvásárlásának, mint néhány évvel ezelőtt, amikor az említett történetek alapjául szolgáló esetek bekövetkeztek.

Napjainkban biztonságot jelent, hogy a külföldről behozott autó addig nem kaphat törzskönyvet, amíg az eredeti forgalmi engedély alapján, egy erre szakosodott cég le nem kérdezi a külföldi hatóságoknál az autó eredetét, és erről igazolást állít ki a magyar hatóságok felé.

Ha a kereskedő a forgalomba helyezés előtt nem rendelkezik a szükséges igazolással, akkor a forgalomba helyezéskor kifizettetik vele a lekérdezés költségét, majd hivatalos úton, sajnos nagyon lassan elindítják a lekérdezést az előbbiekben említett módon, azonban az igazolás elkészültéig a törzskönyv kiadását felfüggesztik. Sajnos a második esetben a törzskönyv kiadása több hónapig is elhúzódhat, így azt javaslom, csak akkor vásárolja meg az autót, ha már rendelkezik a kereskedő az említett igazolással a forgalomba helyezés előtt.

Üdvözlettel,

Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.