Hitel vagy lízing?

2002.01.25. 18:07

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Üdvözletem !

Két kérdésem is lenne:
1. Új autót szeretnék venni (személyautó), de nem tudom eldönteni, hogy a cégem nevére vegyem, vagy saját névre. A könyvelőmmel már sokat beszéltünk erről, de nem vagyok teljesen meggyőzve. Ezirányú véleményükre lennék kiváncsi.

2. Az új autó vásárlásának "milyenségében" is kétségeim vannak. Hitel, vagy lízing? Ebben is kérném tanácsukat.

Köszönettel:

Tóth István

Kedves István!

Abban az esetben, ha magánemberként vásárolja meg az autót, akkor adózott pénzből vásárol, ha cégként veszi meg, akkor pedig adózatlan pénzből. Ez ugye azt jelenti, hogy céges vásárlás esetén a finanszírozási formától függően 12-60 hónap alatt el tudja számolni az autó teljes vételárát költségként, ami azért jó, mert ez után az összeg után már nem kell adót fizetnie. A céges vásárlásnak csak akkor van értelme, ha cégnek vannak olyan szabad pénzei, amely sem az üzlethez nem kell, sem más, a cég tevékenységéhez közvetlen kapcsolódó tevékenység kapcsán nem lehet elszámolni költségként.

Cég esetében a hitel és a lízing között elszámolhatósági szempontból igazi különbség nincs, hiszen mindkét esetben 60 hónap alatt lehet az autó vételárát 100%-osan költségként leírni. Egyetlen szembeszökő különbség, hogy hitel esetén az Ön cége, lízing esetén pedig a finanszírozó kerül tulajdonosként bejegyzésre a forgalmiba. Lízing esetén az Ön cégét üzembentartóként jegyzik, ami az autóhasználatban jelent némi kényelmetlenséget, illetve a futamidő lejártával át kell íratni az autót az Ön cége nevére..

A tartós bérlet, vagy más néven operatív lízing az a finanszírozási forma, amely lehetővé teszi, hogy 60 hónapnál rövidebb (12-.60) idő alatt legyen elköltségelve az autó vételára. Ebben az esetben bérleti díjat fizet, aminek az Áfa-ja bizonyos feltételek teljesülése esetén visszaigényelhető, viszont a futamidő végén a bérlő cég, és annak tulajdonosai nem szerezhetnek tulajdonjogot az autón. Ez azt jelenti, hogy kicsit trükközni kell, hogy az autó berkeken belül maradhasson. Ezt a finanszírozási formát akkor érdemes igénybe venni, ha a cégnek olyan felgyülemlett pénzkészlete van, amit gyorsan kell elköltségelni.

Ha további tanácsra van szüksége, vagy esetleg konkrét finanszírozási ajánlatra, akkor keressen meg minket személyesen is a Regisztráción keresztül.

Üdvözlettel:

OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.