Diesel középút

2002.03.07. 11:13

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Tanácsadó!

Autóvásárlás előtt állunk, talán dízelre esne a választás.
De melyikre? A kiszemeltek:
Ford Focus TDCi
Peugeot 307 HDi 110
Toyota Corolla D4-D
Fiat Stilo JTD
Éves szinten 30.000 Km-et utaznánk, fontos a műszaki tartalom (futómű, motor, vezethetőség), a biztonság (ABS, légzsákok, klíma) és a használhatóság szempontjából a belső tér kialakítása. Ha mégse lenne indokolt a dízel választása, akkor ugyanezen típusok benzines változatai lennének a befutók kiegészülve a Honda Civic-kel.
A műszaki tartalom és a biztonság figyelembe vétele mellett melyik az a típus amely Önök szerint a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik ?
Tanácsukat előre is köszönöm, munkájukhoz sok sikert kívánok.

Köszönettel,
Miki

Kedves Miki!

Figyelembe véve az éves 30.000 km-es futást úgy gondolom a határponton áll! A dízel üzemű gépkocsi üzemanyagköltség tekintetében gazdaságosabb, azonban a mérleg túloldalán a sűrűbb szervizciklusok és a lényegesen magasabb vételár áll, így nem tekinthetjük egyik verziót sem alapvetően jobbnak a másiknál.
Értéktartás szempontjából a dízel változatok a magyarországi népszerűségük miatt előnyösebbek.

A kiszemelt gépkocsik közül a legjobb felszereltség és ár/érték arányt a Peugeot képviseli. Korszerű, kifejezetten nyomatékos szolid étvágyú motor jellemzi. A legbiztonságosabb középkategóriások egyike. A belső hangulat választhatósága a legstílusosabbá teszi. Hátránya, hogy az 1 év átfogó garancia ma már viszonylag kevés.

A legmodernebb kétségtelenül az új Fiat, mely szintén jó felszereltséggel és ár/érték aránnyal rendelkezik továbbá értéktartása megközelíti a Peugeot-ét. Egyenesfutása és kanyarstabilitása kimagasló, biztosági szempontból is az élmezőnybe tartozik. Általános garancia: 2 év. Hátránya: az új modellből eredő "gyermekbetegségek" még kiküszöbölésre szorulnak.

A legmegbízhatóbb autónak a Toyota tekinthető, bár az előforduló esetleges hibák illetve az időszakos szervizeltetés ennél a modellnél a legköltségesebb (kivéve a benzineseknél a Honda). A motor magas technikai színvonalat képvisel, mindenképp a legjobbak közé sorolható. Kidolgozása precíz, úttartása jó. Biztonsági szempontból megfelelő. Ár/érték megközelítés tekintetében elmarad a többitől. Értéktartása jó! Általános garancia: 3 év!

A "legöregebb" modell a Ford, amiben ugyan fiatal szív (Tdci) dobog, de várhatóan ennek a modellnek lesz legkorábban a modellváltása. Ez nem kedvez a másodlagos piaci szempontoknak. A viszonylagos öregség vitathatatlan előnye viszont az, hogy ennél a típusnál már nem kell számolni az új konstrukcióknál szinte mindig fellépő "gyerekbetegségekkel", és ez mindenképpen a megbízhatóságot erősíti. A konkurensekhez viszonyított magas ár miatt azonban, az ár/érték arány tekintetében mindenképpen ez a legkevésbé ütőképes versenyző.

Amennyiben a benzines mellett dönt a Honda képviseli majd a legsportosabb menettulajdonságokat és a legdinamikusabb motorkarakterisztikát. A gépkocsi megvásárlása és fenntartása nem nevezhető költségkímélőnek, de a vezetési élmény kárpótol mindenért.

Amennyiben további segítségre lenne szüksége, a regisztráción keresztül igénybe veheti szolgáltatásunkat.

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.