Külföldi nagy autó lízingje

2002.03.21. 11:41

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Üdvözletem!

Kérdezném, hogy külföldről származó 3 éves 8.000.000 Ft-os autót szeretnék megvásárolni 4.000.000 Ft kezdőrészlettel valamint 48 hónap törlesztési idővel Kft. számára.
A SUMMIT bank 2 hét hitelelbírálat után nem tudott választ adni a kérelemre (a hitelügyintézés 2 nap), most a VB Lízing Rt.-nél próbálkozom, a kérelem 1 hete fekszik náluk. (itt is 2 nap az elbírálás, bár pótlólag papírokat kértek, és sokkal udvariasabbak). Mind a két társaság szóban ígéretet adott, hogy minden rendben, megkapom a kért hitelt (amit lízingnek neveznek).
Ez normális, vagy én vagyok szerencsétlen? Miért hitegetnek a 2 napos ügyintézéssel?

Lehoczki Ferenc

Kedves Ferenc!

Alapesetben bőven belefér a 48 órába a hitelelbírálás és a hitelszerződés megkötése, de az Ön esetében azonban azt hiszem tudom, mi az oka a késlekedésnek:
Bár nem írta le, hogy milyen autót szeretne lízingeltetni, de ha a 3 éves autó 8 mFt-ba kerül, akkor az nagy valószínűséggel valamelyik prémium márkából származik. Ez Önmagában még nem baj, de a finanszírozó cégek ún. "nem szeretem" listáján általában előkelő helyet foglalnak el ezek az autók, csakúgy mint a sportkocsik, vagy luxusterepjárók.
Ennek oka nagyon egyszerű: Ha valamilyen oknál fogva az adós nem tud fizetni, akkor a finanszírozó cég a kihelyezett összeget az autó eladási árából tudja visszakapni, ez a fedezet a kölcsönre. Ha az autó a valós piaci értéke nehezen meghatározható, értékesíthetősége hosszadalmas, esetleg a származása nem követhető 100%-osan, vagy lopási veszélyeztetettsége nagyon magas, akkor a kihelyezett kölcsön megtérülése is veszélybe kerülhet. Ezeknél az autóknál általában az összes veszély fokozottan érvényes. Az ilyen kockázatot a legtöbb finanszírozó nem vállalja be, vagy nagyon-nagyon megrágja az ügyet mielőtt igent mond. A sikert azért segítheti, hogy a vételár felét befizeti. Ez általában növeli a bizalom szintjét.
Tanulságként és jó tanácsként talán annyit: Ha csökkenteni akarja a saját maga kockázatát, és egy ilyen értékű, ill. kategóriájú használt autót akar finanszíroztatni, akkor a finanszírozhatóság kérdését próbálja előre tisztázni, és csak utána vágjon bele a vásárlásba.
Ha semmiképpen nem jut dűlőre a fent említett két céggel, akkor keressen meg minket, mi megnézzük, hogy az autó finanszírozható-e, és ha igen, melyik cég vállalja az ügyet.

Üdvözlettel:
OptiCar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.