Lexus vagy BMW?

2002.04.18. 12:48

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Hello,

Több kérdésre szeretnék választ kapni. Most egy Magyarországon Wallistól vásárolt BMW 316i-m van. Le szeretném cserélni mert ez csak a külsejében BMW, a motorjában nem.
Mire cseréljem?
2 azaz mostmár 3 típus között hezitálok. Először gondoltam, hogy lecserélem egy nagyobb BMW-re (320i vagy felette) vagy egy Lexus IS200-ra. Szerintetek melyik a jobb választás? Bejött még a képbe az új 143 lóerős 318i. Erről mit tudtok?
Ugyancsak ide tartozik még, hogy nagyon kockázatos-e külföldről behozott autót venni? 2-3 évesen jóval kedvezőbb áruk van, mint az itthoniaknak és jóval több extra van benne.

Köszönettel,
Kovács Róbert

Kedves Róbert!

A választás lehetősége örömteli, azonban első látásra nem tűnik könnyűnek a döntés. Először is érdemes összehasonlítani a BMW 320-t és a Lexus IS200-at hiszen ezek, felszereltségben és árban közel állnak egymáshoz, de motorizáltságban és stílusban különböznek. A motorizáltság és a menetteljesítmények tekintetében jelentős különbség a két autó között, hogy a bajor márka jobb menetteljesítményeket produkál és a hagyományokhoz hűen illik rá a sportos jelző. Ezzel szemben a Lexus csak átlagos menetteljesítményre képes, de a futáskultúrája, a teljesítmény-leadása és a minősége a BMW színvonalán áll.
Alapfelszereltség tekintetében a Lexus jobban áll, de a különbség nem nevezhető jelentősnek. Az árversenyt, ha a felszereltségeket azonos szintre hozzuk a Lexus nyeri, azonban nem szabad elfelejteni, hogy motorizáltságban a BMW 318-as a valódi konkurens, amely viszont jelentősen kedvezőbb áron beszerezhető. A 318-as típusjelzése a szerénység mintaképe, hiszen a motor hengerűrtartalma 1995 ccm, így lehetséges, hogy a Lexus-nál jobb menetteljesítményekre képes. Sajnos a Lexus ellen szól az értékvesztés, amely várhatóan a márka hazai ismeretlensége miatt jelentős lesz a BMW-vel szemben.
Összegzésként azt javaslom, hogy mindkét autót próbálja ki egy tesztvezetés alkalmával, majd az Önnek legfontosabb szempontokat mérlegelje, így elkerülhetetlen lesz a jó döntés meghozatala.
Az Ön által számításba vett márkákat valóban lényegesen kedvezőbb áron lehet beszerezni külföldön, és a kockázat sem jelentős, ha megfelelő céget bízunk meg a beszerzéssel. Véleményem szerint érdemes az interneten megnézni a külföldi kínálatot, és kiválasztani a megfelelő autót, majd behozni vagy behozatni a megfelelő céggel.
Amennyiben személyesen is szeretné igénybe venni a segítségünket, akkor a regisztráción keresztül várjuk jelentkezését.

Üdvözlettel,
Opticar


A szerkesztőség megjegyzése:
A menettulajdonságok legfontosabb adatai megmutatják a különbséget az autók között papíron. Az eltérések nem igazán jelentősek, azt viszont leszögezhetjük, hogy Lexusból kevesebb van, így egyedibb választás.

Modell Lökettérfogat Teljesítmény Nyomaték 0-100 km/h Végsebesség
BMW 318i 1995 cm3 143 LE 201 Nm 9,3 sec 216 km/h
BMW 320i 2171 cm3 170 LE  210 Nm 8,2 sec 224 km/h
Lexus IS200 1998 cm3 153 LE 195 Nm 9,5 sec 214 km/h

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.