Autóbehozatal

2002.05.22. 15:11

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

A közeljövőben autó behozatalát tervezem Németországból. Bár ismerem a KFF honlapját, egy pár dolog nem egyértelmű számomra.
A kiszemelt típusok között van a BMW E30-as változatának 1995-ig gyártott kombi változata. Ez a típus behozható-e?
Számos japán modellt már régóta Európában gyártanak, hogy pontosan melyiket és mióta, és ezt hogy kell igazolni, azt honnan lehet részletesen megtudni? Pl. 1993-as évjárat utáni Toyota Corolla? Nissan Almera (tudtommal csak a 3 és az 5 ajtós európai). stb.

Köszönettel,
Krisztián

Kedves Krisztián!

Ahogy már a KFF honlapján is olvashatta, az autók "behozhatóságát" az úgynevezett motorkód határozza meg, így csak a motorszám (motorkód) ismeretében lehet eldönteni, hogy az adott gépkocsi vámkezelhető-e, vagy sem.
A japán gépkocsik esetében a gyártó országot az alvázszámból deríthetjük ki. A "J" betűvel kezdődő alvázszámú autót a távol-keleten gyártották, míg a számmal kezdődőt az újvilágban. Természetesen ezek is vámkezelhetőek lehetnek, csak magasabb vámterhekkel kell számolnia. A gépkocsi származását az eladó kereskedő tudja igazolni, melyet a számlára szoktak felvezetni. Mivel ez nem minden esetben történik meg, feltétlenül célszerű ellenőrizni.
Feltétlenül szükségesnek tartom elmondani, hogy a külföldről behozott gépkocsik kedvező beszerzési ára nem automatikus velejárója az autóimportnak, így a megfelelő felkészültség hiányában az esetek többségében a remélt "nyereség" elmarad, sőt negatívba is fordulhat.

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.