Punto eladás, Bravo vásárlás... vagy inkább mást?

2002.06.27. 16:50

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

Autócsere előtt állok, és szeretnék tanácsot kérni mind a meglévő eladásával, mind a vásárlással kapcsolatban.
Jelenlegi autóm egy Fiat Punto 55S (1995 szeptemberi, 55 LE, 55e km, 2 tulajdonos, 3 ajtós, szervizkönyv, riasztó, központi zár, színezett üvegek, zöld metálfény, hifi, sérülésmentes, kívül-belül jó állapot).
Még nem döntöttem el, hogy magam próbálom-e eladni, vagy beszámíttatom a kiszemelt autó árába. Leginkább a használt Bravok érdekelnek, egyrészt mert tetszik a formája, másrészt pedig a rászánt összegből (2M) ez az egyik legjobb lehetőség: viszonylag fiatal kocsit keresek (max 3 év), kevés km-rel (max 40000), és nem árt bele némi extra sem.
Számításba jöhetett még a 4 ajtós Honda Civic, de ebből csak régebbiek vannak az összeghatáron belül, valamint a Citroen Xsara, vagy az Alfa 146, ezekből pedig a többet futott (70-80e) darabok vannak ennyiért. Szóval eddig nem találtam a Bravonál jobb alternatívát, de kíváncsi lennék az Önök véleményére is.
Most sikerült találnom egy jónak látszó példányt (1.2 SX 16V, 41000 km, szervokormány, elektromos ablakok, elektromos állítású, fűthető tükrök, állítható kormány-ülésmagasság, automata klíma, vezetett szervizkönyv, 1 tulaj). Egyetlen szépséghibája, hogy nincs benne légzsák, de lassan kezdek megbarátkozni a gondolattal. Megnézettem szerelővel, szerinte sincs vele semmi gond. Az ára kereken 2M, ez szerintem reálisnak hangzik. Önök szerint?
A Punto-t átvizsgálták a szervizben, hogy beszámítási árat tudjanak rá mondani. Fény derült néhány hibára: a fékrendszerben nagyobb az eltérés a megengedettnél a két oldal között, és a bal hátsó lengőkar csapágya megadta magát. Megkérdeztem több szerelőt is, ez alapján a hibák maximum 30e-ből kijavíthatóak. A kocsit ezekkel a hibákkal együtt 1070000 Ft-ért számítanák be. Én azonban úgy gondolom, hogy egyébként (természetesen megjavítva) legalább 1150000-et el lehetne kérni érte. Reális ez az ár Önök szerint?

Tisztelettel:
István

Kedves István!

A 2 millió forintos árkategóriában újszerű autót keresők számára valóban jó választás a Fiat Bravo. Ha e típus mellett dönt, stílusos, modern és jól felszerelt gépkocsit tudhat magáénak. Az Ön által kiszemelt gépkocsi árát az évjárat hiányában, sajnos nem tudjuk értékelni. Kérem, hogy küldje el az autó évjáratát, hogy segíthessünk.
Jó választás lehetne még a Renault Megane is, bár kevésbé sportos megjelenésű, de ár-érték arányban jónak mondható.
A jelenlegi autójának (Fiat Punto 55S) átlagos piaci értéke, a felszereltség, évjárat és futásteljesítmény figyelembevételével 1.1 - 1.15 millió forint között mozog, így a kereskedő 1.07 millió forintos ajánlata - figyelembe véve, hogy kereskedelmi tevékenységet folytat - korrekt beszámítási értéknek nevezhető.

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.