Ellopták a finanszírozott autót...

2003.09.12. 17:14

Szerencsés esetben a teljes összeget a biztosító fizeti ki.

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt OptiCar!

13 hónapos Suzuki Swift 1.0 GL típusú gépjárműnket ellopták, és a biztosító az Eurotax alapján kívánja rendezni a bank felé a biztosítást. Kérem segítsenek, hogy mit kell érteni ez alatt, és mi van akkor, ha én már eddig 170.000 Ft egyszeri és 13x havi 29.331 Ft-nyi összeget eddig befizettem.

Köszönettel.
Csaba

Kedves Csaba!

Abban az esetben, ha a finanszírozott gépjárművet eltulajdonították, a finanszírozó általában a teljes fennálló tartozás kiegyenlítését kéri az ügyféltől, aminek egy részét, vagy szerencsés esetben a teljes összeget a biztosító fizeti ki.
Egy ilyen fiatal autónál számolni kell az értékvesztéssel is, hiszen a biztosító avultatni fogja az autót az újkori árhoz képest. A biztosító az eurotax értékmeghatározó program(szoftver) segítségével határozza meg az autó jelenlegi értékét.
Veszteséget kell elkönyvelni az árfolyamváltozás miatt is, ha euro alapú volt a finanszírozás. Amennyiben a biztosítási összeg nem fedezi a hiteltartozást , akkor Önnek kell még fizetni a finanszírozó felé. Az autóért kapott ellenérték azonban a biztosítási összeg és a roncsérték(a törött autó értéke) összege, ami elvileg fedezni fogja a tartozást.
Az Ön által eddig befizetett törlesztőrészletek tőkerésze természetesen folyamatosan jóváíródott a hitelösszegből.

Üdvözlettel,
Opticar