Focus vagy Neon?

2004.02.02. 20:11

Csípőből azt mondanám, hogy a válasz egyértelmű...

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Elérkezett végre az az idő, hogy vehessek magamnak egy alig használt autót. Ár-értéke, külső megjelenése és jóhírű megbízhatósága alapján egy kb. 10-20 ezer km-es Ford Focus mellet döntöttem.
Ekkor hívta fel a figyelmemet egy ismerősöm, hogy miért nem veszek inkább egy 1-2 éves 20-30 ezer km-es Chrysler Neon-t, ami sokkal erősebb felépítésű, nagyobb, biztonságosabb autó, ráadásul ugyanabban az árban van.
Felszereltséget tekintve is magasan felülmúlja a hasonló árú Focus-t. Utána is néztem, és 2,5-3 millió Ft körül tényleg kapható nagyon jól felszerelt(akár full extrás is), kevés km-t futott Neon. Viszont nincs informácóm a szervizéről, fenntartási költségeiről, tartósságáról, megbízhatóságáról, stb. Tesztet sem találtam sehol az internetes autós oldalakon.
Az viszont megrémisztett, hogy ilyen nagyot esik az ára 1-2 év után. A kérdésem tehát:
kategóriájában elismert autó a Chrysler Neon? Ígéretesebb paramétereivel felér egy Focus jóhírével?

Köszönettel,
M. Levente

Kedves Levente!

A kérdésre nagyképűen, csípőből azt mondanám, hogy a válasz egyértelmű, a Focus a megfelelő választás, de azért nézzük meg az érveket.
Ami igaz, hogy a Ford megbízható, strapabíró, jó minőségű és az árát tekintve is vonzó, átlagos értékvesztésű autó, amelynek a fenntartási költségei is kedvezőek.
Ezzel szemben a Neon valóban jobban felszerelt, azonban a keresettsége a hazai piacon csekély, eladása mindenkor csak áron alul lehetséges, ennek köszönhetően az értékvesztése hatalmas.
A Neon mellett felsorolt érvek véleményem szerint nem állják meg a helyüket, mert méretre nem nagyobb, sőt a helykínálata lényegesen szűkösebb, biztonság terén pedig, a töréstesztek alapján egyértelműen rosszabbnak mondható.
Nem beszélve a fenntartási költségekről, az autó megbízhatóságáról valamint a tartósságáról, amelyek szintén nem kecsegtetnek sok jóval. Remélem sikerült megerősítenem Önt abban, hogy a Focus minden szempontból jobb választás, és elkerüli a legkisebb Chryslert.

Üdvözlettel,
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.