Erősebb kombit vontatásra

2013.08.26. 14:37

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Jelenleg egy 2000-es évjáratú 1,4-es Opel Astra G-m van, 2006 óta van meg, nagyon meg vagyok elégedve vele, most mégis eljött a csere ideje. A keret kb 1,5 millió forint, elsősorban két típus az, ami felmerült. Passat kombi 1.8T és A4 kombi 2.4 V6. Csak kombi jöhet szóba, sajnos az Opelt kinőttük. Valamint teljesítményben is felfelé kéne lépni, a versenyautóm+utánfutó+alkatrészek, szerszámok eléggé megterhelőek az Opel kis 1,4-es motorjának. A Passat turbós motorjától kissé félek, még nem volt doglom turbós autóval, mire kell egy ilyen autónál odafigyelni? Valamint úgy általában mik a típushibák e két autónál? A népítéletek között nem túl gyakori ez a két motortípus, de rosszat nem írtak egyikről sem. Van esetleg más típus amit ajánlana, amik megfelelnének a célra?

Köszönettel
Ádám

Kedves Ádám!

Minden turbós motornál arra kell figyelni, hogy hidegen nem nyomjuk neki, a szívónak sem, de ennek meg pláne. Autópálya menetek, illetve húzósabb használat után a turbót vissza kell hűteni. Ezzel sok turbós autó tulajdonos nincs tisztában. Hogy ez miért fontos, arra itt van a válasz Stump András kollégánk tollából. Kéretik minden turbós autó tulajdonosának többször elolvasni, és lefekvés előtt fölmondani anyunak. Ja, és olajcsere nem 20-30 ezer kilométerenként, akármit is mond a kormány, hanem 10 ezrenként. A 2.4 V6 motorról nem hallottam rosszat, több darabhoz volt szerencsém, de nem használtam huzamosabb ideig. Kulturáltan jár, jól húz. Arra készüljön fel, hogy lényegesen többet fognak enni, mint az Astra. A Passatnak az alumínium lengőkarjai verődnek ki, más bajuk nem nagyon van. Jó lehet még a C Vectra 2,2-es szívó benzines motorja is, elég nyomatékos, és jól fogyaszt. A Honda Accord 2,4-es benzines motorja is nagyon jó, szerintem az a motor legjobb az összes közül, és egy barátom 8,5-9 liter között jár vele.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.